Blogi

Viisi tapaa tehdä töitä viisaammin

Elämme keskellä kehittymispaineita sekä tehokkuustavoitteita: lähes kaikkea toimintaamme voidaan nykyään seurata ja mitata. Harvalle meistä työ on enää ”vain työtä”, vaan ennemminkin elämäntapa, joka seuraa meitä myös kotiin asti. Toisinaan unohtuu, että työtä tekee ihminen. Siksi olisi tärkeää muistaa säilyttää tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä, jotta aikaa jää myös perheelle, ystäville, harrastuksille, levolle ja ajatuksille. Huippu-urheilijankin suorituksen takana on paljon palautumista ja lepopäiviä. Mutta kuinka hyödyntää parhaiten kaikki työpäivän tunnit ja tehdä töitä viisaammin?

1) Kysy apua

Jos joku asia mietityttää tai et ole ihan varma, mikä on oikea tapa toimia, kysy rohkeasti apua. Tehokkuuden kannalta on parempi vaihtoehto varmistaa kuin tehdä sama asia kahdesti. Jos työtehtävät tuntuvat kasaantuvan työpöydälle ja stressi painaa hartioilla, voi olla paikallaan pyytää apua ”to do”-listan kanssa – ihmisillä on joskus yllättäviäkin vahvuuksia ja työpaikalla tähdätään kaikki samaan tavoitteeseen.

2) Lopeta moneilu

Monen asian samanaikainen tekeminen eli moneilu on valitettavasti yleistyvä tapa. On kuitenkin todistettu, että jos ihminen yrittää keskittyä tekemään useampaa kuin yhtä asiaa kerrallaan, aivot ylikuormittuvat ja yksinkertaisesti hidastuvat. Moneilun on myös havaittu aiheuttavan aivoissa muun muassa stressin, raivon ja oppimisvaikeuksien kaltaisia ongelmia. On siis huomattavasti tehokkaampaa keskittyä viemään yksi asia kerralla kunnolla loppuun saakka, kuin hutiloida montaa asiaa samaan aikaan. Olet ihminen, et kone.

3) Muista tauottaa

Oletko kuullut Rossin 20-minuutin säännöstä? Sääntö perustuu teorialle biorytmeistä eli energiakaarista. Rossi on tutkimuksillaan osoittanut, että energiakaaret vaikuttavat kehoomme päivän aikana kohoten huipuksi noin joka 90. minuutti. Aallonpohjan paikkeilla (eli noin joka 90. minuutti) olisi tehokkuuden kannalta hyödyllistä pitää 10-20 minuutin tauko.

4) Sulje sosiaalinen media

Tuleeko vilkuiltua puhelinta vähän väliä? Jatkuva puhelimen ja somen vilkuilu ei ainoastaan syö työaikaa vaan katkaisee myös ajatuksen ja hyvän työrytmin. Tällainen niin sanotusti sykleittäin tapahtuva toiminta vaikeuttaa ihmisen keskittymistä: kun tehtävä keskeytyy esimerkiksi viestiin vastaamisella, voi kestää jopa 15 minuuttia palata takaisin keskittyneeseen työhön. Tee itsesi kanssa sopimus, että puhelin pysyy sivussa työnteon ajan. Vilkuile ja someta tauolla: elämä tapahtuu ilman jatkuvaa päivittelyäkin.

5) Suunnittele

Hyvin suunniteltu on kuulemma jo puoliksi tehty. Tee itsellesi kuukausi-, viikko- tai päivätavoite ja suunnitelma. Priorisoi tärkeimmät tehtävät. Aikatauluta kalenteriisi hyvissä ajoin aikaa työskentelylle ja tärkeimmille tapaamisille. Näin varmistat, että aikaa riittää, työt tulevat tehtyä ja hommat etenevät.

Kirjoittaja

Hanna Ahtola toimii palvelumuotoilijan roolissa ja hänen vastuulleen kuuluu palveluiden kehittäminen Arterilla. Hannalta löytyy käytännön kokemusta erilaisista asiakastoimeksiannoista ja -projekteista. Hän kertoo sydäntään lähellä olevan erityisesti asiakaskokemus – se, miten asiakas hahmottaa ja kokee asioita palvelun jokaisessa vaiheessa. Myös fasilitointi ja uuden ideointi ovat asioita, jotka inspiroivat Hannaa.