Leanissa tarkoitus on rakentaa laatua niin, että päästään toiminnan kehityskohtiin ajoissa kiinni.
– Timo Frank, Nordea henkivakuutus
Nykyajan muotisana lean on tullut varmasti monelle tutuksi erilaisen kirjallisuuden ja teorian kautta. Teoria tarjoaakin loistavan pohjan, mutta käytännön case-esimerkit auttavat avaamaan silmät uusille toteutusmahdollisuuksille ja kehittämistyön ahaa-elämyksille.
Maaliskuun lopulla Arterin ja Wakarun yhteistyössä järjestämä LEAN 2019 -seminaari tarjosi tilaisuuden kuulla usean eri toimialan asiantuntijoiden, kehitystehtävissä toimivien sekä johdon työntekijöiden jakamia omia kokemuksia ja oppeja leanin hyödyntämisestä. Mitä tapahtumasta jäi päällimmäisenä mieleen?
Yksi Lean-filosofian oppi-isistä, Toyotan Taiichi Ohno, on alun perin luetellut seitsemän keskeistä turhaa ja tuottamatonta toimintoa eli hukkaa. Leanin hengessä tiivistän myös seminaarin opit seitsemään kohtaan.
Tässä seminaarin tiivistetyt 7 + 1 lean-oppia:
1. Älä keskity liikaa termeihin
Auta ihmisiä loistamaan. Anna keinot käytännön työhön, älä rakenna organisaation lean-kulttuuria pelkin hienoin termein. Näin mahdollistat työntekijöiden luovuuden ja ideoiden hyödyntämisen, sekä osaamisen kasvun myös oman työn kehittämisessä. Itseohjautuva kulttuuri tuo motivaatiota ja saa kantamaan vastuuta laadusta.
2. Muista asiakasfokus
Pidä asiakas mukana kehityksessä. Älä tee asioita näön vuoksi, vaan pohdi, mitä asiakas toiminnaltanne odottaa. Opi asiakkaan tarpeista ja testaa ratkaisuja. Pidä mielessä, että onnistuneen ketterän kehityksen tarkoitus on luoda jatkuvasti mitattavaa arvoa loppuasiakkaille.
3. Mene ja kokeile!
Pelkkiä vihreitä valoja ei tällä matkalla ole odotettavissa. Leanissa sinun pitää uskaltaa kokeilla, ja oppia virheistä. Rohkeat ja nopeat kokeilut antavat vastineeksi myös nopean palautteen työn toimivuudesta tai toimimattomuudesta: mikä toimii, mikä ei ja miten parantaa tästä.
4. Älä jätä ketään ulkopuolelle
Muutos merkitsee muutosta koko organisaatiolle, jolloin vanhasta täytyy osata luopua. Huomioi, että luopuminen on yhteinen asia, jolloin lean ei saa jäädä organisaatiossa pienen piirin puuhasteluksi. Anna siis henkilöstölle aito mahdollisuus olla mukana kehittämistyössä. Strategialle tärkeiden asioiden kehittäminen vaatii yhdessä tekemistä ja tekemistä pitää pystyä myös kyseenalaistamaan.
5. Tunne oma toimintaympäristösi
Tunne, tunnista ja suunnittele, ja saatat ratkaista kokonaisvaltaisesti useamman haasteen kerralla. Tuntemalla sen ympäristön, jossa toimit, havaitset syy-seuraussuhteet kehittämisen tueksi. Muista myös, että tavoiteltavan leaniyden asteen tulee aina riippua omasta toimintaympäristöstä.
6. Johda tiedolla
Data ja faktat ohjaavat pysymään tilanteen tasalla. Kun tiedetään ongelma, osataan etsiä keinot sen ratkaisuun. Varmista siis helppo tiedonkulku, jotta tarvittava tieto on nopeasti saatavilla. Näin myös tilanteen yhteinen ymmärrys ja käytännön tehtävien ajantasaisuus säilyvät.
7. Pysähdy viestimään
Loppuun hyvä muistisääntö on, että niin pientä muutosta ei ole, ettei siitä kannata viestiä. Viestintä parantaa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, sekä auttaa muutoksen läpiviennissä. Pysähdy siis tietyn asian parissa hetkeksi, ja mieti miten viestintä kannattaa tilanteessa toteuttaa. Muista myös henkilöstön lisäksi muille sidosryhmille viestiminen.
+ 1
Lopulta lean on vain filosofia, joka tarvitsee tuekseen oikeanlaiset rakenteet ja kulttuurin. Päälle liimattuna menetelmänä tai nopeana spurttina se ei tuo menestystä organisaatiossa. Sen sijaan lean-työhön tulisi suhtautua kuin maratoniin, joka koostuu päivittäisestä perustyön kehittämisestä ja jatkuvasta parantamisesta.