Blogi

ARC-päivä 2019: Kokonaisarkkitehtuuri – Oppeja ja tunnelmia tapahtumasta

Kokonaisarkkitehtuuria tehdään muutoksiin varautumista varten. 

Me Arterilla haluamme auttaa asiakkaitamme saamaan kokonaisarkkitehtuurista mahdollisimman paljon irti. Jo perinteeksi muodostunut ARC-päivä tarjosikin tähän jälleen erinomaiset puitteet, kun lavalle asteli tiedolla johtamisen ja kokonaisarkkitehtuurin ammattilaisia erilaisista organisaatioista. Puheenvuoron saivat sekä julkisen puolen kokonaisarkkitehtuurin kehittämisen sankarit että yritysmaailman arkkitehtuurin mallintamisen soturit. Mikin varressa loistivat lisäksi Arterin omat asiantuntijat.

Päivän aikana kuultiin puheenvuorot:

Toni Vehmaanperä, Arter Oy
”ARC-ohjelmisto arkkitehtuurin työkaluna”

Mikko Martikainen, Genelec
”ARC Genelecillä: kokonaisarkkitehtuuria ja laadunhallintaa”

Vilho Kolehmainen, Metropolia Ammattikorkeakoulu
”Käytännön kokonaisarkkitehtuurityö osana organiaation laajempaa toiminnanohjausta”

Katja Penttinen, Kuopion kaupunki
”Teoriasta käytäntöön – Kokonaisarkkitehtuurin kehityskaari julkishallinnossa”

Mika Kosunen, Yleisradio
”Yritysarkkitehtuurin kuvaus ja hallinta – Case YLE”

Salla Aunola, Arter Oy
”Kokonaisarkkitehtuuri strategiatyössä”

ARC-päivä 2019– Kokonaisarkkitehtuuri

Päivän starttasi Arterin tuore kokonaisarkkitehtuurikonsultti Toni Vehmaanperä, joka avasi puhujille portin kokonaisarkkitehtuurin maailmaan ja toi esille, miten ARC-ohjelmisto toimii kokonaisarkkitehtuurin mallintamisen ja siitä viestimisen työkaluna. Toni kävi myös puheenvuorossaan läpi mihin ARCin eri toiminnallisuuksia kannattaa hyödyntää ja millainen vastuu sen käyttäjillä on organisaation kokonaisarkkitehtuurin portinvartijoina.

Mikko Martikainen – Genelecin Enterprise Architect – kertoi, miten ARCia hyödynnetään heillä kokonaisarkkitehtuurin ja laadunhallinnan työvälineenä. Genelecillä ARCia on käytetty mm. viestimään organisaation strategiasta, missiosta ja arvoista. Mikko kertoi, että ohjelmiston käyttöönotto toi heille alkuun lisää työtä, kunnes kaikki tarvittava oli saatu mallinnettua järjestelmään. Tämän jälkeen ARC on helpottanut uusien asioiden tekemistä huomattavasti.

Metropolia Ammattikorkeakoulun kokonaisarkkitehti Vilho Kolehmaisen puheenvuoron teemana oli kokonaisarkkitehtuurityö osana organisaation laajempaa toiminnanohjausta. Vilho kertoi miten arkkitehtuurityötä on tehty Suomen suurimmassa ammattikorkeakoulussa aiemmin, ja kuinka heidän tavoitteenaan on ollut kokonaisarkkitehtuurin siirtyminen erillisestä saarekkeesta luontevaksi osaksi laajempaa organisaation käytännön toiminnan kehittämistä ja johtamista.

Katja Penttinen Kuopion kaupungilta avasi omassa puheessaan yleisesti kokonaisarkkitehtuurin kehityskaarta julkishallinnossa ja pureutui myös syvemmälle siihen, miten Kallaveden rannalla on tehty asioita. Katja kertoi myös julkishallinnon tiedonhallintalaista ja näytti Kuopion kaupungin ARCilla tehtyä tiedonhallintamallin luonnosta.

Mika Kosunen kertoi, miten yritysarkkitehtuuria hyödynnetään tällä hetkellä Suomen Yleisradiossa. Arkkitehtuuria on YLE:llä tehty arkistoista löytyneiden kuvien perusteella aina, vaikka termiä ei olekaan sellaisenaan käytetty. Nykyään kokonaisarkkitehtuuri on organisaation ”sisäistä konsultaatiota”.

ARC-päivässä saatiin myös kuulla ARCin ohjelmiston uudesta toiminnallisuudesta, Roadmap-osiosta, Salla Aunolan päätöspuheenvuorossa. Salla tarjosi kuulijoille lisäksi katsauksen Arterin tuotekehityksen tuleviin suuntaviivoihin.

Kirjoittaja

Kaisa Halsas toimii Qualitas Fennican koulutuspäällikkönä. Hänen vastuulla on QF-koulutusten järjestäminen ja koulutustarjonnan kehittäminen.

Kaisan sydäntä lähellä on elinikäinen oppiminen ja jatkuva kehittyminen. Kaisaan voi olla yhteydessä kaikissa Arterin koulutuksiin liittyvissä asioissa, oli toiveena sitten osallistuminen avoimeen koulutukseen tai räätälöidyn organisaatiokohtaisen koulutuksen järjestäminen.

Liittyvät materiaalit

{# GA Library #}