BMC käytännössä
Perinteisen BMC:n täyttö aloitetaan tyypillisesti keskimmäisestä laatikosta eli arvolupauksesta. Tämän laatikon avulla pohditaan, minkälaista arvoa asiakkaille palvelussa tuotetaan ja kiteytetään syy yrityksen olemassaoloon. Koska asiakkaan kokemaa arvoa on toisinaan haastava tietää varmaksi, toimii tämä laatikko myös niin sanotusti muotoilun yhtenä tavoitteena – muotoiluprojektin aikana selviää, minkälaista arvoa asiakkaat todella kokevat ja pohditaan, kuinka voimme välittää arvolupauksemme asiakkaalle jatkossakin.
Seuravavaksi pohjalla siirrytään kolmeen oikeanpuolimmaiseen laatikkoon. Nämä laatikot kuvaavat yrityksen asiakaslähtöistä puolta: asiakassuhteita, asiakasryhmiä ja kanavia, joita kautta heidät tavoitetaan. Palvelumuotoiluun vihkiytymättömälle tämä puoli on yleensä kaikista haastavin täyttää, sillä asiakaslähtöinen ajattelutapa ei ole ainakaan vielä juurtunut kovin syvälle organisaatiokulttuureissa.
”Tämä selkeyttää, keitä asiakkaat ovat.” Arterin asiakas
Vasemman puolen kolme laatikkoa kuvaavat enemmän yrityksen strategista toimintaa: kumppaneita, prosesseja ja resursseja. Käytännössä näiden kolmen laatikon avulla pohditaan, kuinka määritelty arvolupaus saadaan toimitettua asiakkaalle asti. Koska palvelumuotoilun tavoitteena on asiakkaan lisäksi myös huomioida organisaation liiketoiminnalliset tavoitteet, kirjataan lopuksi kahteen alimmaiseen laatikkoon kustannusrakenne sekä tulovirtojen lähteitä.
Tunnetko jo Service Logic Business Model Canvasin?
Perinteisen BMC lisäksi utelias saattaa törmätä myös Service Logic Business Model Canvasiin, jossa perusperiaate on melko sama kuin tiiviimmässä sukulaisessaan, mutta jokainen laatikko jaetaan vielä kahtia ja aihetta tarkastellaan sekä asiakkaan että yrityksen näkökulmasta. SLBMC helpottaa syvemmän asiakasymmärryksen luomisessa ja varmistaa, että organisaatio vastaa toiminnallaan oikeisiin haasteisiin.