Blogi

IMS uudet toiminnallisuudet

IMS-ohjelmiston kehityksessä huomioidaan käyttäjien vaatimukset ja tarpeet sekä mahdolliset muut vaikuttimet, kuten esim. laatustandardien muutokset.

Kehitys kehittyy

IMS-ohjelmistoa on kehitetty jo yli kymmenen vuoden ajan. Samalla kun ohjelmiston toiminnallisuuksia on kehitetty, niin luonnollisesti myös kehitystyön toimintatavat ovat muuttuneet. Tällä hetkellä tuotekehityksessä käytetään ketterää kehittämistä, joka on vaihtoehto perinteiselle vesiputousmallille. Arterilla hyödynnetään maailmalle levinnyttä SCRUM-viitekehystä, jonka käytön ovat omaksuneet lukuisat pienet ja isot organisaatiot. SCRUM sopii hyvin monimutkaisten ja vaikeasti ennustettavien asioiden toteuttamiseen, jota ohjelmistokehitys melkein aina on.

IMS-ohjelmiston kehitysjonoon pääsevät ne toiminnallisuudet, jotka kuuluvat tuotteen visioon.

IMS-ohjelmiston kehityksessä huomioidaan käyttäjien vaatimukset ja tarpeet sekä mahdolliset muut vaikuttimet, kuten esim. laatustandardien muutokset. Kehitysjono muuttuu jatkuvasti ja kehitysjonossa olevia asioita myös priorisoidaan jatkuvasti. Tärkeimmät asiat otetaan aina työn alle ja ne tehdään kerralla valmiiksi julkaisuvalmiuteen. SCRUM:iin kannattaa tutustua vaikka itse sen kanssa ei olisikaan missään tekemissä, virallinen SCRUM-opas löytyy täältä.

IMS-ohjelmiston julkaisut

IMS-ohjelmistosta julkaistaan kerran vuodessa vuosipäivitys ja lisäksi vuoden aikana voidaan julkaista keskisuuri päivitys, joka on nimeltään Service Pack. Pienempiä Update-päivityksiä tehdään noin 1-2 kuukauden välein. Alkuvuodesta julkaistiin IMS 2018 päivitys, joka sisälsi muun muassa yleisiä parannuksia prosessipiirtoeditoriin, käsikirjan luokittelutiedot, dokumenttiosion pienet parannukset, mittariston arkiston, riskien muutoslokin ja vaikuttavuuksien muutoskuvaajan. Lisäksi alkuvuodesta lisättiin tietosuoja-asetukseen (GDPR) liittyen lisätoiminnallisuudet, joilla voidaan tietää, jos käyttäjätietoja on käyty katsomassa.

Mitä tulossa seuraavaksi?

IMS kehitysjonossa on olemassa valtava määrä asioita. Tietyn asian toteuttaminen voi viedä yhden työpäivän, kun taas osa asioista on hyvinkin laajoja kokonaisuuksia, sisältäen monia osatoiminnallisuuksia, jolloin työn toteuttaminen saattaa viedä useita kuukausia, ellei vuosia. Jos asiakas on toivonut tiettyä ominaisuutta ja sitä järjestelmään ei ole tullut moneen vuoteen, ei tarkoita ollenkaan sitä, että kehitysehdotus olisi päätynyt roskikseen, vaan edelleen se voi olla odottamassa vuoroaan pääsyksi osaksi järjestelmää.

IMS 2018 julkaisun jälkeen on ohjelmistoa taas kehitetty eteenpäin, ja melkein kaikkiin IMS-ohjelmiston osioihin on tehty parannuksia. Aina kun merkittävä julkaisu saadaan valmiiksi, julkaisusta ja sen saatavuudesta tiedotetaan asiakkaita. Julkaisun yhteydessä asiakkaille annetaan aina muutosloki, jossa uudet toiminnallisuudet on kerrottu.

Lataa työn tueksi ilmainen pikaopas:

Kirjoittaja

Ari toimii Arterin IMS-ohjelmiston tuoteomistajana. Hänen missiona on maksimoida Arterin ohjelmistotuotteiden arvoa. Erityisen tärkeänä hän pitää laadunhallintaan erikoistuneen IMS-ohjelmiston kehittämisen, jotta ohjelmisto palvelee asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla nyt ja tulevaisuudessa. Ari kokee asiakkaiden tarpeiden ymmärtämisen olevan kaikkein tärkeintä hänen roolissaan.

Liittyvät materiaalit