Blogi

Käytännönläheistä kokonaisarkkitehtuuria

Kokonaisarkkitehtuuriko käytännönläheistä?

Kokonaisarkkitehtuuriprojekteilla on tapana olla hieman motivaatiota musertavia. Hieno lopputulos organisaation kirkastetusta nykytilasta, joka johtaa faktapohjaiseen päätöksentekoon ja selvitystyön ja turhien toistuvien keskustelujen vähenemiseen kuulostaa todella houkuttelevalta. Se ei kuitenkaan ole kivettömän tien takana. Kuvattava kun ei kokonaisarkkitehtuurityössä lopu kesken.

Usein IT-osastosta lähtenyt projekti saa kyllä hienosti kasaan oman tonttinsa tietohallinnon osalta. Tietojärjestelmät, integraatiot, infran ja esimerkiksi tietovirrat saadaan kauniisti kuvattua. Haasteet alkavat monesti siinä vaiheessa, kun tämä kaunis kuva pitäisi liittää organisaation muuhun tekemiseen. Tietojärjestelmät kun on hankittu erilaisia liiketoimintaprosesseja varten ja lopulta ne mahdollistavat erilaisten palvelujen tuottamisen. Tämän koko himmelin taustalla on myös organisaation strategia, jolla on vaikutusta aivan jokaiseen alla olevaan käsitteeseen. Se olisi myös hyvä olla kuvattuna osana kokonaisarkkitehtuuria. Projektin onnistumiseen vaaditaankin useiden eri organisaation osien tiivistä yhteistyötä ja jokaiseen työhön osallistuvan arvokasta aikaa.

Hyödyt eivät myöskään välittömästi ole kovinkaan selkeitä, jolloin motivaatio kuvauksiin helposti lopahtaa jossain vaiheessa. IT saa paljonkin irti jo hyvin kuvatusta tietojärjestelmäsalkusta ja integraatiokuvauksista, mutta se ei ole ainoa Kokonaisarkkitehtuurityön sisäinen asiakas. Miten perustelet liiketoiminnan ihmisille kokonaisarkkitehtuurin hyödyt, kun heille hyvinkään kuvattu nykytila ei ole itsessään kuvaus mistään muusta, kuin siitä miten toimitaan tällä hetkellä?

Arter Framework helpottaa kokonaisarkkitehtuuriahdistusta

Tässä vaiheessa kirjoitusta alkaisi olla oikea aika kertoa miten meidän tuotteemme ratkaisee näppärästi kaikki nämä ongelmat ylivoimaisilla toiminnoillaan ja uskomattomalla käytettävyydellään. Valitettavasti meilläkään ei ole tarjota hopealuotia, joka veisi kaikki kokonaisarkkitehtuuriprojektit maaliin organisaation puolesta. Voimme kuitenkin lievittää sinun kokonaisarkkitehtuurituskaasi ARC-ohjelmiston ja siihen liittyvän Arter Frameworkin avulla.

Asian voi ajatella niin, että ARC on tyhjä, pelottava, valkoinen paperi, jota lähdetään täyttämään. Se on ohjelmisto, jonka avulla voit kuvata periaatteessa aivan mitä tahansa asioita, ja sitä, miten nämä kuvatut asiat liittyvät toisiin asioihin. Asioita voidaan taulukoida ja niitä voidaan piirtää ohjelmistoon luodun tyhjän mallipohjan mukaisesti.

Arter Framework taas on tyhjälle paperille ilmestyvät valmiit otsikot, valmiit rakenteet. Ajatus siitä, mitä asioita olisi hyvä dokumentoida ja ennen kaikkea siitä miten näitä asioita kannattaisi dokumentoida. Tällä kokonaisuudella pystymme antamaan sekä työvälineen että valmiit raamit työn tekemiselle. Ja jos ja kun ne eivät ole aivan sinun organisaatioosi sopivat, kuten ne eivät yleensä sellaisenaan ole, niin niitä on helppo hienosäätää.

Arter Framework -malli on valmiiksi suunniteltu tukemaan ja helpottamaan jatkuvaa kehitystyötä. Kun nykytila on saatu kuvattua, voidaan luontevasti lähteä kuvaamaan tavoitteita ja niiden jalkauttamisen keskiössä olevia projekteja tai toimenpiteitä. Siitähän kokonaisarkkitehtuurissa on kuitenkin lopulta kyse. Kuvataan nykytilaa, jotta voidaan paremmin suunnitella tulevaa.

Hämmennyitkö?

Jos kiinnostuit – tai hämmennyit – tästä, niin kannattaa ehdottomasti katsoa alempaa kollegani Mikko Hiltusen webinaari aiheesta. Mikko käy webinaarissa konkreettisesti läpi Arter Frameworkin sisältöä ja kertoo, miten me Arterilla hahmotamme kokonaisarkkitehtuurityön tekemisen. Webinaarista saat konkreettisia ideoita siihen, miten kokonaisarkkitehtuurityössä pääsee alkuun ja saatat vaikka inspiroitua kehittämään omankin organisaatiosi toimintaa kokonaisarkkitehtuurin menetelmin.

Katso aiheen webinaaritallenne:

Kirjoittaja

Toni Vehmaanperä toimii Arterilla tiedonhallinnan ja kokonaisarkkitehtuurin konsulttina ja hänellä on TOGAF Foundation -sertifikaatti kokonaisarkkitehtuurista. Tonilla on vahva osaaminen ARC-ohjelmistosta ja sen hyödyntämisestä organisaatioiden toiminnan visuaalisessa mallintamisessa. Hän tuntee myös julkishallinnon tiedonhallintalain sekä GDPR-asetuksen vaatimukset.

Liittyvät materiaalit