Korvatunturin leanit prosessit

Korvatunturin leanit prosessit

Jaa myös muille

Miten leanit prosessit auttoivat pelastamaan Korvatunturin joulun? 

Joulun lähestyessä kovaa vauhtia Korvatunturilla ovat edessä kiireiset ajat. Postitontut vastaanottavat päivittäin tuhansia kirjeitä joulupukille maailman lapsilta, ja tuotannossa paineet kasvavat pitää tilaus- ja tuotantokanta optimaalisena.

Tuotantopuolella valmistuksesta vastaava Perustonttu Toljanteri alkaa jo käydä epätoivoiseksi: "Kilttejä lapsia on joka vuosi enemmän, ja tänä vuonna olemme aikataulusta jäljessä." Joulupukki, laadusta vastaava Leena Laatutonttu ja Perus Toljanteri ovat nyt päätyneet tarkastelemaan Korvatunturin prosesseja käytössään olevan IMS-ohjelmiston avulla. Lelujen valmistuksen prosessikaaviosta he huomaavat, että kehitettävää olisi.

Avuksi Lean ja Gemba-kävely

Prosessikaavion tutkimisen lomassa joulupukki muistaa kuulleensa asiasta nimeltä Lean, jonka avulla kenties tätäkin valmistusprosessia voisi kehittää ja tehostaa. Pikaisen googlauksen jälkeen joukko löytää Arter Akatemiasta Leanin pikaoppaan, joka tutustuttaa heidät nopeasti aiheen pariin. He oppivat, että Leanissa keskeistä on tunnistaa ja eliminoida toiminnoissa ja prosesseissa esiintyvä hukka nopeasti ja tehokkaasti, pienentää kustannuksia sekä parantaa laatua.

Tämän oivalluksen jälkeen ryhmä pohtii yhdessä, mitä tietoja heidän vielä tarvitsee kerätä mahdollisista ongelman syytekijöistä. Jussi Moision ohjeiden mukaan joulupukki ja Leena Laatutonttu menevät tämän jälkeen heti kentälle paikan päälle (Go to Gemba) tarkastelemaan valmistusprosessia, sekä juttelemaan prosessiin liittyvien tonttujen kanssa.

Lelujen valmistusprosessin arvovirtakuvaus VSM

Kierrettyään Korvatunturin lelupajassa, ja juteltuaan Perus Toljanterin kanssa leanaajat laativat yhdessä prosessin arvovirtakuvauksen (Value Stream Mapping, VSM). Kuvauksessa eritellään lelujen valmistusprosessin vaiheet, sekä jokaisen vaiheen kohdalla läpimenoajat ja vaiheessa mahdollisesti esiintyvä hukka. Tämän avulla ryhmä huomaa, missä kohdassa prosessia tulisi kehittää. Alkaa yhteinen tuumaustyö, jossa huomataan, että yhteen prosessivaiheeseen kuluu muihin verrattuna merkittävä määrä työaikaa.

(Klikkaa kuva isommaksi)

Prosessin arvoa tuottava työ on 70%, mikä on jo loistavalla tasolla. Yhtäkkiä joulupukki innostuu: "Heureka!" ja kertoo ideansa muille: "Palkkaamalla Perus Toljanterille työparin, prosessin läpimenoaika puolittuu, ja tuotanto kaksinkertaistuu!" Toljanteri huokaisee tämän jälkeen helpotuksesta: "Joulu on pelastettu ja kaikille kilteille lapsille saadaan toimitettua paketit ajoissa!"

Arterin joulutarinan ja onnistuneen leanauksen mahdollistivat: Markus Meurman, Elina Mäkinen, Ossi Ritola, Ville Lukkaroinen, Hanna Ahtola, Aki Kärnä, Miko Ruotsalainen, Kaisa Halsas, Noora Lehtinen, joulupukki ja Warrior Coffee.

Tagged , , , .

Arter Oy - muutosta laadun ehdoilla!