Blogi

Kuinka leanata kesäloma?

Työpaikalla ja työtehtävien parissa ketterät toimintamenetelmät lienevät arkipäivää yhä useammalle. Lomalla opit saattavat jäädä hyödyntämättä, vaikka yhtälailla leaneilla toimintamenetelmillä voi sujuvoittaa arkea. Ota leaneista kesälomavinkeistä osuvimmat talteen ja sovella niitä omassa arjessasi.

Töistä lomille lähtö

Tee lomalle jäämisestä mukavaa ja valmistaudu tulevaan rentoutumisen ajanjaksoon huolella. Ennakoi lomalta paluu ja varaa kalenterista aikaa sähköpostin läpikäymiseen ja muihin aikaa vieviin tehtäviin.

Voit myös kirjata ylös kriittisimmät asiat esimerkiksi lomadokumentin muotoon, työkavereiden avuksi niille, jotka ovat töissä lomasi aikana. Dokumenttiin voit kirjata esimerkiksi prosesseja, tärkeimpien yhteistyökumppaneiden yhteystiedot ja pikaohjeet jonkin ohjelman käyttöön.

Visualisoi hoidettavat tehtävät Kanban-taulun tekniikkaa hyödyntämällä

Valkotaulua ei kannata kiikuttaa töistä kotiin, mutta jääkaapin oveen voi järjestää sarakkeet tehtäville asioille: mitä pitää tehdä, mitkä asiat on työnalla ja mitä on jo tehtynä.

Mökille lähtöön ja sitä ennen hoidettavat tehtävät voi visualisoida vaikkapa Post-it -lappujen avulla. Myös tehtävien jakaminen tasaisesti kaikkien kesken on läpinäkyvämpää, kun tehtävät ovat kaikkien näkyvillä.

Kuinka leanata kesäloma? Mökille lähdön to do -listan Kanban-tekniikalla, Arter Oy

Tavaroiden ja erilaisten välineiden etsimiseen käytettävä aika

Järjestä varastot, mökki ja koti, jotta tarvittavien välineiden löytämiseen käytettävä aika on mahdollisimman pieni. Turhautumisen riski on myös suuri, jos lasten uima-allas ei löydy tai naapurilta vieläkin lainassa oleva saha lojuu varastossa tuhannen muun työkalun keskellä.

Hyödynnä paikkojen järjestelyssä leanista tuttua 5 S tekniikkaa – sort, set in order, shine, standardize & sustain. Kas näin hoituu varaston järjestely!

Kuinka leanata kesäloma? Järjestä varasto 5 S avulla, Arter Oy

Älä hamstraa 

Älä laita tavaroita jemmaan tulevaa ajatellen, jos jotain ei ole tarvinnut viimeiseen 6-12 kuukauteen, mieti tarvitsetko sitä tulevaisuudessa todella. Hyviin tarjouksiin tarttumista kannattaa myös punnita tarkkaan, 10 kuutiota multaa tietää monta työtuntia, palautumisaikaa sekä reippaasti varastointitilaa.

Tunnista prosesseihin syntyvät pullonkaulat

Pullonkaula on esimerkiksi juuri silloin, kun odotat seuraavaa työvaihetta tai päätöstä. Tee päätökset itse ja suosi hankkeiden viemistä loppuun asti yhdellä kertaa – osallista puoliso tai ystävä suunnitelman tekemiseen, jolloin itse toteutus sujuu näppärästi. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Vältä ylituotantoa – tee vain tarpeeseen

Kasvata marjoja, perunaa, pinaattia tai omenoita vain tarpeeseen. Keitä mehua ja valmista hilloa vain mikäli kysyntää on oikeasti. Raaka-aineiden tai valmiin tuotteen ylijäämä tarkoittaa läheisten avun hyödyntämistä tai hävikkiä.

Lean-termein vain tarpeeseen vastaavaa toimintaa tai tuotteen valmistusta kutsutaan imuohjaukseksi.

Osaamisen maksimaalinen hyödyntäminen

Löytyykö perheestä prosessiosaamista, insinööri tai kenties luova persoona? Nakita sopivat tehtävät osaamisen ja mielekkään tekemisen perusteella. Insinöörille kukkasten asettelu tai maisemointi voi olla epämieluisaa, kun taas luovalle homma voi olla kovin mieleinen.

Mökkihommien ja kuntoilun yhdistäminen

Hoida kaksi asiaa kerralla! Halkojen hakkaaminen on fyysistä puuhaa, ruohon leikkuu ilman moottorilla toimivaa leikkuria vaatii kestävyyttä erityisesti isoilla piha-alueilla. Ripeasti tehty siivous on myös oiva sykkeen kohottaja. Ja jos tarjouksesta lähti mukaan 10 kuutiota multaa tarjouksesta, on sen levittäminen yhdenlainen urheilusuoritus.

Virtaustehokkuus

Hyödynnä virtaustehokkuuteen tähtääviä periaatteita myös loman aikana.

Esimerkiksi marjojen pakastaminen sujuu näppärästi, kun valmistelet linjaston hommaa varten. Yksi puhdistaa marjat, toinen pakkaa marjan ja kolmas varastoi. Muista myös työnjohto, hänen tarkoitus on paikata prosessin solmukohtia ja seurata virtaustehokkuuden edellytyksiä.

Ethän unohda Gemba-kävelyitä: linjaston läpi käveleminen tuotannon ollessa käynnissä helpottaa sinua tunnistamaan prosessista pullonkauloja.

Kuinka leanata kesäloma? Virtaustehokkuun marjojen pakastamisessa ja keräämisessä, Arter Oy

Tahtiaika

Mitä olisikaan loma ilman rakennusprojektia?

Jaa projekti pienempiin osiin, vaikkapa 30 minuutin aikaväleihin ja suunnittele hankkeesi alusta loppuun sen mukaisesti. Esimerkiksi montako 30 minuutin aika-ikkunaa tarvitset perustuksien tekemiseen, paljonko aikaa kuluu valmistelevaan työhön entä hankintojen tekemiseen?

Mikä työvaihe vaatii eniten aikaa, missä työvaiheissa olisi kannattavaa hyödyntää ulkoista apua, entä mitkä tehtävät vievät vain lyhyen aikaa, jolloin työvoiman hyödyntäminen muissakin tehtävissä olisi kannattavaa luppoajan välttämiseksi.

Muista jättää aikaa myös mahdollisten haasteiden selättämiseen. Joustovara aikataulun loppupäässä maksaa itsensä takaisin, joko aikataulussa pysymisen tai hyvänmielen muodossa.

Tahtiajan idea piilee siinä, että pystyt tunnistamaan suunnittelu- ja toteutusvaiheessa hankkeesi pullonkauloja ja reagoimaan niihin oikea-aikaisesti ja suunnitellusti. Projekti ei odota valmistumistaan vielä vuoden päästä, kun rykäiset rakennusprojektin tahtiajan avulla budjetissa ja aikataulussa valmiiksi.

Rentouttavaa kesälomaa! 

Lue lisää:

 

Kirjoittaja

Liittyvät materiaalit