Blogi

Möröstä kehittämismahdollisuudeksi – Pikastartti kokonaisarkkitehtuuriin

Kokonaisarkkitehtuuri? – Kuulostaako tuo sana isolta pahalta möröltä? Tai tuleeko sinulle vieras tunne kehon läpi, että ei tämä meidän organisaatioon istu, tuota lisäarvoa tai saatikka kuulu minulle.

Tottahan tuo on siinä määrin, että kyllä kokonaisarkkitehtuurista saa ison pahan mörön siinä missä mistä tahansa muustakin. Käsitteenä kokonaisarkkitehtuuri on hyvin laaja ja sitä lähestyessä lähdetään helposti tavoittelemaan liian suurta kakkua kerralla. Tämä kakku kannattaa haukata oikean kokoisina palaisina. Sitä voi verrata taloon, jonka perustukset pitää suunnitella ja rakentaa huolellisesti.

Valtava hanke massiivisilla ponnisteluilla?

Usein törmää lauseisiin lauseisiin:

kokonaisarkkitehtuuriprojekti on vähintään yli kuuden kuukauden hanke tai kokonaisarkkitehtuurin alkuun pääsy vaatii massiivisia ponnisteluja.

Onko asia sittenkään näin?

Organisaatiossa on usein jo muodostunut vuosien varrella hallitsemattomasti ja ilman varsinaista hanketta kokonarkkitehtuurityön pohjaa. Tieto on vain siiloutunut eri osastojen välille, eikä tätä tietoa osata hyödyntää osana päätöksien tekemistä.

Ehkä prosesseja on kuvattu, tietojärjestelmät on listattu tai palvelukuvaukset on tehty. Näiden välisiä yhteyksiä ei kuitenkaan olla tunnistettu tai näistä kumpuavaa tietoa ei osata jalostaa osaksi organisaation päivittäistä tekemistä. Kuulostaako tutulta?

Kokonaisarkkitehtuurin avulla voimme vastata kysymyksiin kuten miksi meillä sitten on nämä tietojärjestelmät, mitä palveluita me niiltä saamme, tuottavatko jotkin järjestelmät päällekkäisiä palveluita, missä prosesseissa niitä käytetään, tai ketkä niitä järjestelmiä käyttävät?

Kevyempi, mutta tavoitteellinen lähestyminen kokonaisarkkitehtuuriin

Me olemme Arterilla kehittäneet uuden palvelun: kokonaisarkkitehtuurin pikastartin. Tämän avulla tarjoamme kevyemmän, mutta tavoitteellisen lähestymistavan kokonaisarkkitehtuurityön aloittamiseen ja ymmärtämiseen. Palvelussa keskitymme yhdessä asiantuntijamme kanssa luomaan vankan perustan, jolle liiketoiminnan suunnittelu jatkossa rakentuu. Muodostamme selkeän kuvan organisaation nykytilasta. Käymme läpi mitkä ovat meidän ydinpalvelumme, minkälaisilla prosesseilla me näitä palveluita tuotamme ja mitä tietojärjestelmiä palvelumme ja prosessit vaativat, jotta pystymme tuottamaan parasta palvelua arvolupaustemme mukaisesti asiakkaillemme.

Pikastartti kokonaisarkkitehtuuriin antaa sinulle kuvan siitä, miten kokonaisarkkitehtuurin kartta rakentuu. Lopputuloksena hahmotamme kokonaisarkkitehtuurin käytännön arvon palveluiden, prosessien ja tietojärjestelmien kerrosnäkymänä.

Oikein johdettuna, jäsennettynä ja organisoituna tietenkään unohtamatta oikeita työkaluja kokonaisarkkitehtuurityö saadaan avuksi liiketoiminnan kehittämiseen ja tukemaan päätöksentekoa.

Blogin on kirjoittanut Lassi Kasurinen.

Kuvaa organisaationne kokonaisarkkitehtuuri kotimaisen ohjelmiston avulla!

Arterin ARC on muutosjohtamisen ja kokonaisarkkitehtuurin ykkösohjelmisto, jolla voit visuaalisesti hallita isoja kokonaisuuksia ja mallintaa toiminnan eri alueita. Tilaa demo ja kokeile itse.

Liittyvät materiaalit