Liiketoiminnasta vastaavien ihmisten mukaan saanti kokonaisarkkitehtuurityöhön on ollut haastavaa useissa tapaamissani organisaatioissa. Tämä toki on ymmärrettävää, koska kyseiset henkilöt ovat kiinni päivittäisessä, liikevaihtoa tuottavassa, tekemisessä. Kokonaisarkkitehtuurin tarkoituksena kuitenkin on toiminnan tehostaminen sekä hallittu kehittäminen ja näiden tavoitteiden hyödyt jäävät torsoksi, jos toimintaa kuvataan vain liiketoiminnan tukitoimien esimerkiksi tietohallinnon osalta.
Laadunhallinnan ja kokonaisarkkitehtuurin yhdistämisestä on hienoja kokemuksia ja molemmat ohjelmistomme ARC ja IMS on integroitavissa niin, että laadunhallinta ja sen yhteydessä tehdyt prosessikuvaukset, eli käytännössä toiminta-arkkitehtuurin osakuvaukset, sulautuvat luontevasti omaksi osakseen organisaation kokonaisarkkitehtuurissa.
Palveluiden kehittäminen ja tehostaminen kokonaisarkkitehtuurin ytimeen
Palvelun toteutumiseen vaaditaan aina prosessi useimmiten jopa useampi ja nykysuomessa käytännössä jokainen prosessi hyödyntää tietojärjestelmää usein jopa useampaa. Organisaation tukifunktioiden olemassa olemisen oikeutus on se, että he toiminnallaan mahdollistavat organisaatioiden palveluiden toteuttamisen.
Tämä lähtökohta on hyvä muistaa myös kokonaisarkkitehtuuria tehdessä ja tästä syystä palveluiden kuvaaminen tulee tehdä mahdollisimman vähän varsinaista liiketoimintaa kuormittavasti, mutta kuitenkin niin tarkasti, että kokonaisarkkitehtuurityö hyödyttää myös palveluiden kehittämistä.
Kokonaisarkkitehtuurin pikastartti -palvelussa tuomme organisaation palvelut nimiketasolla yhden työpajapäivän aikana asiakkaan ARC ympäristöön muodostamaan runkoa organisaation kokonaisarkkitehtuurille. Kokonaisarkkitehtuurin pikastartti palveluun voit tutustua tarkemmin tästä webinaaritallenteesta.
Arter Business Model Canvas -pohjan avulla palvelut tehokkaasti osaksi kokonaisarkkitehtuuria
Nimiketasoa tarkempaan palveluiden kuvaamiseen soveltuu palvelumuotoilumallistamme löytyvä Arter Bussiness Model Canvas -pohja. Sen avulla kuvaat organisaation yksittäisen palvelun ja elementit, joista tämän palvelu koostuu joustavasti. BMC on työkaluna useimmille palveluihmiselle tuttu, joten sen käyttämisen perehtymiseen ei tarvitse varata suurta resurssia.
Palvelumuotoilumallista löytyy valmiina mallit BMC:llä tunnistettaviin asioihin, joten niiden pohjalle luotavien elementtien luominen on erinomaisen helppoa. Tarvittaessa ARC-ympäristöstä on tulostettavissa tyhjä Arter BMC -pohja, jonka avulla palveluvastaavat voivat täyttää tarvittavat tiedot paperille, josta organisaation ARC-käyttäjien on helppoa käydä luomassa tarvittavat elementit ARC-ympäristöön. Näin ollen tarvittava sisältö saadaan tuotua kokonaisarkkitehtuurin tueksi ilman, että organisaation resursseja tarvitaan ohjelmiston käytön opetteluun.
Arterin Bussiness Model Canvas -pohjaa on laajennettu perinteisestä yhdeksän kenttäisestä pohjasta lisäämällä siihen palvelun kannalta keskeisimmät prosessit, riskit sekä strategia. Näillä lisäyksillä kuvatut palvelut yhdistyvät paremmin osaksi organisaation kokonaisarkkitehtuuria ja näin palveluiden osalle saadaan rakenne, jonka ympärille saadaan rakennettua oma vastaava kokonaisuus kun laatutyö tai ICT-arkkitehtuuri on prosessien ja tietojärjestelmien osalta.
Ja kuten kaikissa ARC-ohjelmiston mallipohjissa, kuvaukset ovat vapaasti muokattavissa ja niihin voidaan lisätä tai niistä voidaan poistaa kohtia asiakasorganisaation tarpeen mukaan.