Blogi

Toimitusjohtajan terveiset – Katsaus kevääseen

Koronakriisistä vahvempana ulos

Koronaepidemian piinaama eriskummallinen kevät on kääntymässä kesäksi. Terveyden kannalta tilanne näyttää Suomen kannalta jo valoiselta. Jälleen kävi niin, että kohdatessaan ongelman suomalaiset osoittautuivat käytännöllisiksi ja alkoivat etsiä siihen ratkaisua. Maailman mittakaavassa olemme pärjänneet hyvin tautilukujen ehkäisyssä. Talouden kannalta tilanne on kuitenkin hieman toinen. Koronakriisi on sotkenut Suomen ja monen yrityksen pakkaa pahasti. Hallituksen syksystä tulee vaikea.

Monessa yrityksessä mietitään nyt, miten kriisi voisi vahvistaa ja opettaa toimimaan toisin. Näin myös Arterilla. Miten tästä tullaan kilpailukykyisempänä ulos?

Digitaaliset palvelut myynnissä, koulutuksissa, asiakaspalvelussa ja tuotekehityksessä ovat ottaneet digiloikan. Henkilöstö raivasi kotiin etätyötilat ja alkoi nopeasti käyttää etäkokousmahdollisuuksia ja tiedon jakamista etänä. Etätöihin siirryttäessä Arterilla painotettiin esimiesten vastuuta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Haasteisiin vastattiin esimerkiksi päivittäisillä tiimikokouksilla, virtuaalikahvein ja etätaukojumpilla.

Paljon matka-aikaa, polttoainetta ja ajokilometrejä on säästynyt. Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n sivuilta luin, että tänä vuonna koronakriisi on siirtänyt maailman ylikulutuspäivää kolme viikkoa myöhäisemmäksi. Kriisi on osoittanut, että kulutuksen muuttaminen on mahdollista – lyhyessäkin ajassa.

Uuden äärellä

Tuntuu kuin olisimme uuden äärellä. Koska niin paljon on tapahtunut, emme voi enää palata lähtötilanteeseen. Sitä ei enää ole. Osa uusista käytännöistä on tullut pysyäkseen. Asiantuntijan työ ei ollut mitään ”yhdeksästä viiteen -duunia” ennen koronakriisiäkään.

Parasta olisi, kun työntekijät ja työnantajat voivat yhdessä päättää joustavista työajoista. Tämä näkyisi myös henkilöstön tyytyväisyydessä ja levollisuudessa. Korostettakoon kuitenkin, että etätyö tuo myös vastuun. Siinä tarvitaan jopa huolellisempaa esimiestyötä ja ohjausta. Epäilemättä etäyhteydet ovat tehostaneet toimintaa rutiineissa, mutta eivät kuitenkaan korvaa täysin kasvokkain olemista. Luovuutta vaativissa töissä etäyhteys tekee keskustelusta välillä aika kuivakkaa.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla olemme Arterilla ottaneet käyttöön paljon hyviä käytäntöjä. Olemme uudelleenorganisoineet toimintaamme, sekä asettaneet ajankohtaisia tavoitteita. Keskitymme jatkossakin päätuotteidemme IMS- ja ARC-ohjelmiston kehittämiseen, sekä osallistamme asiakkaitamme enemmän ja suoraan mukaan tuote- ja palvelukehitykseen. Haluamme syventyä asiakkaidemme tarpeisiin ja auttaa heitä haasteiden kohtaamisessa. Loppuvuodelta odotamme tasaista kasvua. Arterin tuotteille ja palveluille on tarvetta riippumatta epidemian kehittymisestä.

Aurinkoista ja hyvää kesää kaikille!

Ossi Ritola
Toimitusjohtaja

Kirjoittaja

Ossi vastaa toimitusjohtajana Arterin liiketoiminnasta kokonaisuutena. Ossi on Arter Oy:n perustaja ja toiminut yli 20 vuotta yrittäjänä. Työuransa aikana hän on toiminut myös työpäällikön, konsultin ja pääarvioijan tehtävissä. Tärkeänä hän pitää tulosvetoista kehittämistä, yrityksen kasvua ja toiminnan tehostamista. Vapaa-aika kuluu Ossilla omakotitalon nikkaroinnissa ja perheen kanssa matkustellessa. Mielenkiinnon kohteina hänellä ovat rakentaminen, metsätyöt ja sijoittaminen laatuosakkeisiin.

Liittyvät materiaalit