QF-koulutukset
Rakenna ISO 45001:2018 mukainen turvallisuusjohtamisjärjestelmä – 2pv
Ilmoittaudu koulutukseen2 päivän kokonaisuus, koulutuspäivät ovat 9.-10.12.2024.
Opi rakentamaan ISO 45001:2018 mukainen turvallisuusjohtamisjärjestelmä
ISO 45001:2018 -standardi tähtää työterveys- ja turvallisuustason ja riskitietoisuuden nostoon ja aktivoi voimakkaasti organisaation johtoa kannustamaan henkilökuntaa parantamaan turvallisuustoimintaa.
Lisäksi ISO 45001 -standardi vaikuttaa työtyytyväisyyden parantamiseen, työn tehokkuuden kehittämiseen ja tapaturmista aiheutuvien kustannusten hallintaan.
ISO 45001 mukaisessa turvallisuusjohtamisjärjestelmässä työntekijöiden kuulemisessa ja osallistamisessa on merkittävä rooli järjestelmän rakentamisessa, ylläpidossa sekä parantamisessa.
Tämän ISO 45001:2018 turvallisuusjohtamisjärjestelmän rakentamisen koulutuksen avulla:
- Opit ISO 45001:2018 vaatimukset ja niiden soveltamista TTT-johtamisjärjestelmän rakentamisessa.
- Saat ideoita nykyaikaisen turvallisuusjohtamisen kehittämiseen.
- Saat myös ajatuksia Lean toimintaan eli miten osallistaa henkilöstö aktiivisesti kehittämiseen ja kulttuurin rakentamisessa.
- Laajennat prosessiajattelua omassa organisaatiossasi viemällä TTT-asiat prosesseihin.
- Opit hahmottamaan, miten laatu-, ympäristö- ja turvallisuusasiat integroidaan organisaation yhtenäiseksi tavaksi toimia.
Koulutuksen oppimismenetelmät
- Koulutus on kaksipäiväinen ja koostuu alustavista luennoista, käytännön esimerkeistä ja organisaatiokohtaisista syventävistä pohdinnoista.
- Koulutusta edeltää orientoiva ennakkotehtävä, joka pohjustaa koulutuspäivien antia.
- Koulutuksen päätteeksi kouluttaja osoittaa, miten osallistujat voivat jatkaa tästä.
- Lisäksi osallistujat saavat monipuolisen työkalusetin lomakepohjineen ja esimerkkeineen ISO 45001:2018 -standardin mukaisen turvallisuusjohtamisjärjestelmän rakentamiseen, ylläpitoon ja kehittämiseen.
Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön sekä hinnoitteluun alta ja varaa paikkasi koulutukseen.
Aikataulu
- Esittäytyminen
- Ohjelma ja tavoitteet ja koulutuksen rakenne
- TTT-johtamisjärjestelmän rakenne ja rakentamisen vaiheet
- SUUNNITTELE, TOTEUTA, ARVIOI, PARANNA vaiheisiin liittyviä harjoitteita, työpohjia, esimerkkejä
- Pohditaan tahtotilaa: miksi organisaatio haluaa sitoutua TTT-johtamisjärjestelmään
- Pohditaan, kuka nimetään johtoryhmästä TTT-projektin ”kummihenkilöksi” ja valvojaksi
- Pohditaan, ketkä nimetään TTT-projektiryhmään ja ohjausryhmään (voi olla johtoryhmä tai erillinen sovittu ohjausryhmä) ja TTT-projektipäälliköksi. Projektiryhmän kokoontuminen, ohjausryhmän kokoontuminen, projektisuunnitelmapohja, projektin itsensä riskejä
- Mietitään, millainen koulutus on tarpeen projekti- ja ohjausryhmälle sekä miten ja milloin koko henkilöstön koulutukset tulisi suorittaa (tarkennetaan toisen päivän lopussa, kun kokonaisuus on hahmottunut (riippuu lähtötilanteesta organisaatiossa, turvallisuustoiminnan valmiuksista)
- Pohditaan ja ymmärretään ja tunnistetaan organisaatio ja sen ulkoinen ja sisäinen toimintaympäristö, mukaan lukien sidosryhmien tarpeet ja odotukset (ks. kohta 4 ISO 45001:2018)
- Määritetään TTT-johtamisjärjestelmän soveltamisalaa (ks. kohta 4.3 ml. 4.4)
- Laaditaan tai hyödynnetään organisaation prosessikarttaa TTT-järjestelmän rakentamisessa; miten viedä TTT-asiat prosesseihin
- Keskustellaan ja sovitaan esimerkkejä ylimmän johdon johtajuutta ja sitoutumista osoittavista periaatteista (ks. kohta 5.1)
- Hahmotetaan mitä asioita turvallisuuspolitiikassa pitää ilmetä standardin vaatimana (ks. kohta 5.2)
- Pohditaan ja osoitetaan vastuut ja valtuudet olennaisille rooleille ml. toimialakohtaiset laki- ja viranomaisvaatimusten edellyttäminen vastuineen (ks. kohta 5.3)
- Tarkistetaan nykyiset henkilöstön kuulemis- ja osallistamismenettelyt sekä lakisääteiset yhteistoimintamenettelyt, tarvittaessa suunnitellaan kuulemisen ja osallistamisen lisätapoja (kohta 5.4)
- Keskustellaan eri tapoja, miten henkilökunta voi helposti päästä TTT-informaatioon
- Tunnistetaan ja määritetään ISO 45001:2018 edellyttämät muut prosessit kuin organisaation liiketoimintaprosessit kuten esim. riskien ja kehittämismahdollisuuksien tunnistamis- ja määrittämisprosessi, riskeihin ja kehittämismahdollisuuksiin liittyvien toimenpiteiden määrittely- ja seurantaprosessi, TTT-tavoitteiden ja toimenpiteiden asettamis- ja seurantaprosessi, muutosten hallintaprosessi jne.
- Määritetään millä tekniikalla ja ketkä tunnistetavat systemaattisesti ns. perinteiset vaaratekijät (fysikaaliset, ergonomiset jne.) ja niihin liittyvät TTT-riskit (ks. kohta 6.1.2.1) ottaen huomioon liiketoimintaprosessit, fyysiset alueet ja vallitsevat olosuhteet
- Sovitaan, miten tunnistetaan sitovat velvoitteet ja taataan pääsy niihin (ks. kohta 6.1.3) ml. velvoitteiden ylläpitotapa
- Sovitaan, miten organisaatiossa asetetaan TTT- tavoitteet (ks. kohta 6.2.1) ja määritellään indikaattorit ja prosessi, jolla nämä tavoitteet saavutetaan (ks. kohta 6.2.2).
- Pohditaan ja määritetään resursseja, joita tarvitaan TTT-järjestelmän käyttöönottoon ja ylläpitämiseen (ks. kohta 7.1) ml. linjajohdon tiukat vastuut
- Pohditaan henkilöiden tarvitsemia pätevyyksiä (ks. kohta 7.2) ja tietoisuustarpeita (ks. kohta 7.3) niin TTT-johtamisjärjestelmän kannalta kuin organisaatiota koskevien laki- ja viranomaisvaatimusten kannalta. Perehdyttämisvaatimukset.
- Pohditaan, luodaan, käyttöönotetaan ja ylläpidetään prosesseja, joita tarvitaan sisäiseen ja ulkoiseen TTT- viestintään (ks. kohta 7.4) ottaen huomioon mitä jo organisaatiossa on viestinnän suhteen.
- Varmistetaan, että käytössä on asianmukainen menetelmä dokumentoidun tiedon luomiseen, päivittämiseen ja säilyttämiseen (ks. kohta 7.5.2) ja hallintaan (ks. kohta 7.5.3) ottaen huomioon organisaatiossa jo olevat menettelytavat (ISO 45001:2018 dokumentoitu tieto vaatimusluettelo).
- Pohditaan ja luodaan toiminnan ohjauksen prosessimalleja, jotka tarvitaan TTT- järjestelmää koskevien vaatimusten täyttämiseen (ks. kohta 8.1.1 (TTT-valvonta prosesseissa), 8.1.2 (riskihierarkian soveltaminen), 8.1.3 (muutosten hallinta), 8.1.4 (ulkoistus, hankinta, urakoitsijat).
- Määritetään mahdolliset hätätilanteet sekä tarvittavat vasteet, harjoitteet, viestintä, menettelyjen päivittäminen (ks. kohdat 6.1.1 ja 8.2) ottaen huomioon mitä organisaatiossa jo on (turvallisuussuunnitelma/ pelastussuunnitelma).
- Pohditaan, miten seurataan, mitataan, analysoidaan ja arvioidaan TTT-toiminnan suorituskykyä ja tasoa (ks. kohdat 9.1.1)
- Pohditaan, miten arvioidaan sitovien TTT- velvoitteiden täyttymistä (ks. kohta 9.1.2)
- Tarvittaessa luodaan sisäisen auditoinnin opastus (annetaan auditointiohjerunko) mikäli ei ole muuten jo käytössä, pohditaan TTT-auditointiohjelman puitteet auditoijavaatimuksineen ja raportointipohjat säännöllisten TTT-auditointien suorittamiseksi (ks. kohta 9.2) (tarvittaessa yhdistettynä muiden näkökulmien auditointiin)
- Luodaan työpohjat TTT-johdon katselmuksen ja toteuttamiselle (valmistelupohja, tehokas läpivienti, katselmuksen ajoittaminen vuosikelloon, katselmuksen raportointipohja)
- Laaditaan prosessi turvallisuustapahtumien, ”läheltä piti” -tilanteiden ja vahinkojen, poikkeamien kirjaamiselle, juurisyiden käsittelylle ja korjaavien toimenpiteiden toteuttamiselle (ks. kohta 10.2)
- Suunnitellaan, millaisilla toimenpiteillä parannetaan jatkuvasti TTT-järjestelmän soveltuvuutta, tarkoituksenmukaisuutta ja vaikuttavuutta, jotta TTT-suorituskyvyn taso paranee (ks. kohta 10.3).
- Sertifiointivalmiudessa tarvittavat valmiusaste, näytöt ja dokumentoitu tieto
Opettajat
Hinta
Koulutuksen hinta on 1200 € + alv. Hinta sisältää koulutuspäivän ja sähköisen kurssimateriaalin oppimisen tueksi.
Ilmoittautuminen on sitova. Peruutuksista tulee ilmoittaa 8 päivää ennen koulutuksen alkua. Myöhemmin tehdyistä veloitamme 50 % koulutuksen hinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitamme koko hinnan.
Suosittelemme ilmoittautumaan koulutukseen mahdollisimman ajoissa, jotta koulutuksen toteutus varmistuu hyvissä ajoin, viimeistään 8 päivää ennen ensimmäistä koulutuspäivää. Pidätämme oikeudet koulutuksen aikataulumuutoksiin.
Ilmoittaudu
MA 09.12.2024 09:00 - 16:00 Online