Blogi

Miten ottaa pikastartti kokonaisarkkitehtuuriin?

Kokonaisarkkitehtuurin tuottamat hyödyt ilman vuosien ponnistelua organisaation nykytilan kuvaamisessa. Tästä monet tapaamani organisaatiot haaveilevat ja tähän Arterilla vastaamme Kokonaisarkkitehtuurin pikastartti -palvelulla.

Kokonaisarkkitehtuuri tunnetaan Suomessa käsitetasolla jo melko hyvin ja organisaatiot tunnistavat hyvin ne kipukohdat, joihin kokonaisarkkitehtuurityö tarjoaisi työkalut.

Samat ongelmat kuitenkin toistuvat organisaatioista riippumatta:

 • Kokonaiskuvan puute,
 • toimintamallien hajanaisuus,
 • siiloutuminen ja toiminnan sattumanvaraisuus.

Niin ikään monissa organisaatioissa löytyy Exceleistä tietojärjestelmäsalkku, johon tietojärjestelmät ovat kuvattuna, ja usein sieltä löytyy myös tieto, mikä organisaatioyksikkö kyseistä järjestelmää käyttää.

Samoin prosessit on useimmiten tunnistettu ja monesti, ainakin ydinprosessien osalta, myös kuvattu.  Ja varsinkin liiketoiminnan palvelut ovat hyvin tiedossa.

Haasteena on kuitenkin tiedon yhdistäminen samaan paikkaan ja se, miten nämä asiat ovat yhteydessä toisiinsa. Totuus on se, että jokainen organisaation tietojärjestelmä on hankittu jonkin prosessin toteuttamiseksi ja jokaisen prosessin tarkoituksena on toteuttaa joko organisaation sisäistä tai ulkoista palvelua. Päätös tietojärjestelmän hankinnasta on mahdollisesti tehty hataralla tietopohjalla organisaation kokonaisuudesta ja siitä, voisiko jo käytössä olevia tietojärjestelmiä hyödyntää.

Katso aiheeseen liittyvä webinaari alta ja tutustu siihen, miltä kokonaisarkkitehtuurin mallintaminen ja hallinta näyttää ARC-ohjelmistolla.

Pikastartti kokonaisarkkitehtuuriin Arterin palvelun avulla – kevyt, mutta tavoitteellinen lähestymistapa

Kokonaisarkkitehtuurin pikastartti -palvelumme tavoitteena on auttaa Arterin asiakasorganisaatioita kokoamaan palvelunsa, prosessinsa ja tietojärjestelmänsä yhteen paikkaan, sekä tunnistamaan näiden väliset yhteydet.

Tarjoamme kevyen, mutta tavoitteellisen lähestymistavan kokonaisarkkitehtuurityön aloittamiseen ja ymmärtämiseen. Palvelussa keskitymme yhdessä asiantuntijamme kanssa luomaan vankan perustan kokonaisarkkitehtuurille, jolle liiketoiminnan suunnittelu jatkossa rakentuu.

Kokonaisarkkitehtuurin pikastartin avulla selkeä kuva organisaation nykytilasta

Muodostamme selkeän kuvan organisaation nykytilasta. Käymme läpi:

 • mitkä ovat organisaation ydinpalvelut,
 • minkälaisilla prosesseilla palveluita tuotetaan ja
 • mitä tietojärjestelmiä palvelut ja prosessit vaativat, jotta pystyttee tuottamaan parasta palvelua arvolupaustenne mukaisesti asiakkaillemme.

Projektia toteuttaessa voimme hyödyntää aiemmin Exceleihin tehtyjä järjestelmäsalkkua, prosessi- tai palvelulistauksia.

Pikastarttiprojektin kuuluu viisi työpajaa, joista kahdessa ensimmäisessä keskitytään kokonaisarkkitehtuurin- ja ARC-ohjelmiston koulutukseen ja kolmessa muussa organisaation kokonaisarkkitehtuurin mallintamiseen. Näiden työpajan tuloksena saat konsultin tuella mallinnettua ARC-ohjelmistoon organisaatiosi:

 • palvelusalkun,
 • palvelukartan,
 • prosessisalkun,
 • prosessikartan,
 • tietojärjestelmäsalkun,
 • tietojärjestelmäkartan sekä
 • ydinpalveluiden kerrosnäkymän.

Projektin lopputuloksena koulutukseen osallistuneet henkilöt:

 • Oppivat kokonaisarkkitehtuurin perusteet.
 • Hallitsevat ARC-ohjelmiston käytön.
 • Pystyvät mallintamaan organisaationsa kokonaisarkkitehtuurin nykytilan.

Lisäksi projektissa saavutettu osaaminen mahdollistaa pysyvämmän kokonaisarkkitehtuurin itsenäisen kehittämisen.

Jos koet, että organisaatiosi voisi hyötyä kokonaisarkkitehtuurista visuaalisen muutoksen hallinnan keinona ja koet, että suunnittelemamme kevyt lähestymistapa aiheeseen on organisaationne kannalta hedelmällisin, olethan minuun yhteydessä tai lataa ARC-ohjelmiston esite alta, niin sovitaan tapaaminen, jossa voimme käydä tarkemmin läpi, miten kokonaisarkkitehtuuri ja sen pikastartti voi hyödyttää edustamaasi organisaatiota.

Kiinnostaako ARC-ohjelmiston hinnoittelu tai käyttöönottotavat? Lataa ARC-esite ja tutustu ARC-ohjelmistoon tarkemmin.

Tilaa ARC-esite sähköpostiisi ja tutustu ohjelmistoon ja sen hinnoitteluun tarkemmin

* merkityt kohdat ovat pakollisia.

Kirjoittaja

Mikko Tuominen on Arterin avainasiakaspäällikkö. Mikko auttaa löytämään parhaat ratkaisut toiminnan mallintamiseen juuri teidän organisaationne  tarpeiden mukaisesti. Mikon erityisosaamisiin kuuluvat muutoksenhallinta, kokonaisarkkitehtuuri, palveluiden johtaminen sekä tiedonhallinta.

Liittyvät materiaalit