Podcast

Laatulöpinät Podcast: Lean-kokemuksia Suomessa

Miten suomalaisissa organisaatioissa toteutetaan leania, ja millaisia lean-kulttuureja on olemassa? Muun muassa näitä aiheita pohdimme uudessa podcast-jaksossa Lean-kokemuksia Suomessa. Laatulöpinöihin saimme tällä kertaa vieraaksi Arterin toisen perustajajäsenen, laatuguru ja vanhempi konsultti Jussi Moision, jakamaan ajatuksia ja käytännön kokemuksia työstä leanin ja prosessien kehittämisen parissa Suomessa.

Kuten laadunhallintaa, tai ympäristö- ja turvallisuusjohtamista, leania ei ole vastaavasti standardoitu. Organisaation lean-kulttuuria ei voikaan kopioida tai standardoida, vaan jokaisen on rakennettava kokeilujen kautta oma tapansa toimia. Samalla myös ISO-standardien mukainen laadun kehitys voi saada lisäpuhtia leanin menetelmistä, toteaa Jussi Moisio.

Lean sopii kuitenkin niin kaikenlaisiin organisaatioihin kuin kotiinkin sujuvoittamaan toimintaa. Esimerkiksi kotona keittiön kaapit pysyvät järjestyksessä Lean 5S -työkalun avulla. 5S pyrkii mahdollisimman järjestettyyn, siistiin ja turvalliseen työympäristöön, jolloin tiedät täsmälleen missä tarvittavat työvälineet ovat, vältät turhaa liikettä ja säästät aikaa. Omassa asiantuntijatyössä taas kannattaa leanin hengessä harjoittaa esimerkiksi ”kansiokuria”, eli tiedostojen selkeitä nimeämiskäytäntöjä sekä oikeaan kansioon tallentamista, jotta tiedon ja dokumentaation etsimiseen kuluu vähemmän aikaa.

>> Lue blogistamme lisää leanin työkaluista ja menetelmistä.

Miten leanissa sitten kannattaa lähteä liikkeelle? Tekemisen kautta, toteaa Moisio, ja mainitsee myös johdon roolin tärkeäksi, sillä esihenkilöportaan tulisi olla lean-kehittämisessä mukana pitkällä aikavälillä, alun liikkeelle lähdön lisäksi.

Äänitimme tämän podcast-jakson kokonaan etänä Covid-19 -pandemiatilanteen johdosta.

Lean-kokemuksia Suomessa -podcastin 6 väittämää ovat:

  1. Lean on Suomessa laaja-alaisesti käytössä, erityisesti teollisuudessa sekä sosiaali- ja terveysalalla.
  2. Lean pohjautuu japanilaiseen kulttuuriin. Tämä on hyvä ymmärtää leania Suomessa sovellettaessa, sillä ihan kaikki elementit eivät sovi sellaisenaan suomalaiseen kulttuuriin.
  3. Suomessa leania tehdään usein liian työkalulähtöisesti.
  4. Suomessa on paljon leanin avulla menestyneitä yrityksiä. Esimerkiksi Uudenkaupungin autotehdas, joka on juuri käynnistänyt massiivisen 1000 henkilön rekrytointikampanjan.
  5. Suomessa organisaatiot pohtivat liikaa sitä, mikä on leania ja ovatko he leaneja sen sijaan, että keskittyisivät liiketoiminnan hyötyjen saavuttamiseen.
  6. Leania voi soveltaa mihin tahansa suomalaiseen organisaatioon.

Kuuntele podcastista, ovatko väittämät tällä kertaa totta vai tarua, vai kenties jotain siltä väliltä. 

Oivaltavia kuunteluhetkiä Laatulöpinöiden parissa! 

Kuuntele podcast:

Podcast-juontajana Laatulöpinöissä toimi Arterin asiantuntijapalveluiden päällikkönä toiminut Markus Meurman. Markuksen mottona on: ”Laatu on hauskaa”, ja laadunhallinta onkin ollut lähellä hänen sydäntään jo heti uran alkuajoista lähtien.

Suosittelemme myös:

Liittyvät materiaalit