Podcast

Laatulöpinät Podcast: Tiedonhallintalaki 2 – Asiakirjajulkisuuskuvauksen vastaisku

Tämä Laatulöpinät-podcastjakso keskittyy pohtimaan ajankohtaista tiedonhallintalakia. Tiedonhallintalaki koskettaa kaikkia julkishallinnon toimijoita, velvoittaen organisaatioilta tiedon elinkaarenhallinnan perusvaatimusten kuvantamista ja julkistamista yhtenäisenä kokonaisuutena.

Tällä kertaa asiantuntijamme keskustelevat muun muassa tiedonhallintalain ohjeistuksen merkittävistä muutoksista vuoden aikana, asiakirjajulkisuuskuvauksesta ja sen haasteista, sekä muutosvaikutusten arvioinnista osana lakia.

Kriittisin sisältö saada valmiiksi on lain asiakirjajulkisuuskuvaus, joka nivoo suurta osaa tiedonhallintamallin sisältöjä hyvin yhteen.

Podcast-jakson 6 väittämää:

  1. Tiedonhallintalain toteuttamisen ohjeistuksessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viimeisen vuoden aikana.
  2. Asiakirjajulkisuuskuvaus on tarkoitettu nimenomaan julkisten organisaatioiden asiakkaiden luettavaksi ja ymmärrettäväksi. Silti siitä on yllättävän helppo tehdä monimutkainen dokumentti, joka ei palvele ketään.
  3. Asiakirjajulkisuuskuvaus voidaan yksinkertaisimmillaan toteuttaa muutamalla PowerPoint-kalvolla.
  4. Muutosvaikutusten arviointi tulee tehdä aina ennen tiedonhallintamallin muuttamista, jotta muutoksen vaikutuksia ja siihen liittyviä riskejä voidaan tarkastella etukäteen.
  5. Muutosvaikutusten arviointi täytyy dokumentoida, mutta dokumentti voi olla melko vapaamuotoinen ja kevyt.
  6. Tiedonhallintalain vaatimukset ehtii vielä täyttämään ennen siirtymäajan loppua (1.1.2021), jos hommaan tarttuu ripeästi.

Oivaltavia kuunteluhetkiä Laatulöpinöiden parissa! 

Kuuntele podcast:

Laatulöpinät Podcast on Arterin podcast-sarja, jossa pohditaan yhdessä laatuun ja toiminnan kehittämiseen liittyviä myyttejä, uskomuksia ja vahvassa eläviä käytänteitä.

Podcast-juontajana Laatulöpinöissä toimi Arterin asiantuntijapalveluiden päällikkönä toiminut Markus Meurman. Markuksen mottona on: ”Laatu on hauskaa”, ja laadunhallinta onkin ollut lähellä hänen sydäntään jo heti uran alkuajoista lähtien.

Liittyvät materiaalit