Podcast

Laatulöpinät Podcast: Tiedonhallintalaki 2 – Asiakirjajulkisuuskuvauksen vastaisku

Lokakuun Laatulöpinät-podcast keskittyy pohtimaan ajankohtaista tiedonhallintalakia. Tiedonhallintalaki koskettaa kaikkia julkishallinnon toimijoita, velvoittaen organisaatioilta tiedon elinkaarenhallinnan perusvaatimusten kuvantamista ja julkistamista yhtenäisenä kokonaisuutena.

Aiemmasta kevään tiedonhallintalain podcast-jaksosta tuttu Arterin konsultti Toni Vehmaanperä palaa podcast-vieraaksi pohtimaan lakia ja sen velvoitteita syvällisemmin. Tällä kertaa asiantuntijamme keskustelevat muun muassa tiedonhallintalain ohjeistuksen merkittävistä muutoksista vuoden aikana, asiakirjajulkisuuskuvauksesta ja sen haasteista, sekä muutosvaikutusten arvioinnista osana lakia.

Kriittisin sisältö saada valmiiksi on lain asiakirjajulkisuuskuvaus, joka nivoo suurta osaa tiedonhallintamallin sisältöjä hyvin yhteen.

Podcast-jakson 6 väittämää:

  1. Tiedonhallintalain toteuttamisen ohjeistuksessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viimeisen vuoden aikana.
  2. Asiakirjajulkisuuskuvaus on tarkoitettu nimenomaan julkisten organisaatioiden asiakkaiden luettavaksi ja ymmärrettäväksi. Silti siitä on yllättävän helppo tehdä monimutkainen dokumentti, joka ei palvele ketään.
  3. Asiakirjajulkisuuskuvaus voidaan yksinkertaisimmillaan toteuttaa muutamalla PowerPoint-kalvolla.
  4. Muutosvaikutusten arviointi tulee tehdä aina ennen tiedonhallintamallin muuttamista, jotta muutoksen vaikutuksia ja siihen liittyviä riskejä voidaan tarkastella etukäteen.
  5. Muutosvaikutusten arviointi täytyy dokumentoida, mutta dokumentti voi olla melko vapaamuotoinen ja kevyt.
  6. Tiedonhallintalain vaatimukset ehtii vielä täyttämään ennen siirtymäajan loppua (1.1.2021), jos hommaan tarttuu ripeästi.

Oivaltavia kuunteluhetkiä Laatulöpinöiden parissa! 

Kuuntele podcast:

Laatulöpinät Podcast on Arterin podcast-sarja, jossa pohditaan yhdessä laatuun ja toiminnan kehittämiseen liittyviä myyttejä, uskomuksia ja vahvassa eläviä käytänteitä.

Podcast-juontajana Laatulöpinöissä toimii asiantuntijapalveluiden päällikkö Markus Meurman. Markuksen mottona on: ”Laatu on hauskaa”, ja laadunhallinta onkin ollut lähellä hänen sydäntään jo heti uran alkuajoista lähtien. Heräsikö aiheesta kysymyksiä tai kommentteja? Voit olla yhteydessä Markukseen lähettämällä sähköpostia markus.meurman@arter.fi.

Suosittelemme tutustumaan myös:

Puhujat

Toni Vehmaanperä toimii Arterilla tiedonhallinnan ja kokonaisarkkitehtuurin konsulttina ja hänellä on TOGAF Foundation -sertifikaatti kokonaisarkkitehtuurista. Tonilla on vahva osaaminen ARC-ohjelmistosta ja sen hyödyntämisestä organisaatioiden toiminnan visuaalisessa mallintamisessa. Hän tuntee myös julkishallinnon tiedonhallintalain sekä GDPR-asetuksen vaatimukset.

Markus vastaa Arterin asiantuntijapalveluista. Hän on taustaltaan laadunhallinnan ja johtamisjärjestelmien konsultti, jolla on kokemusta myös kansainvälisen innovaatiokilpailun järjestämisestä. Markuksen mielestä laatu on hauskaa ja hän toivoo myös asiakkaiden ajattelevan samoin. Sertifikaattihyllyltä häneltä löytyy niin Lean Six Sigma Green Belt, viiden tähden Excellence Finland -arvioijasertifikaatti kuin EFQM:n akkreditoima arvioijakouluttajapätevyys. Vapaa-ajalla (ja välillä töissäkin) hän harrastaa perheen kanssa lautapelejä, ruoanlaittoa sekä kauhuelokuvia.

Liittyvät materiaalit