Uutinen

Qualitas Fennica 25 vuotta

Julkaistu 17.02.2023

Kaikki alkoi Mustion linnasta nykyisessä Raaseporissa, jossa Jussi Moisio ojensi Ossi Ritolalle luennon aikana paperilappusen, jossa oli ehdotus yhteisen yrityksen perustamisesta.

Qualitas Fennican toiminta alkoi 1.1.1998

Yrityksestä tuli Qualitas Fennica Oy ja se aloitti toimintansa 1.1.1998 – 25 vuotta sitten. Aikaisempaan työhistoriaamme nojaten tarjosimme laadunhallintaan, ympäristöön ja turvallisuuteen liittyvää järjestelmäkoulutusta, -konsultointia ja arviointipalveluja.

Ajan myötä ja pitkälti asiakasvaikutteista kypsyi vahva idea ISO-perusteisen järjestelmän rakentamisesta ja jakelusta verkossa eli ensimmäiset ajatukset IMS-ohjelmistosta.

90-luvulla järjestelmien edellytys oli vielä kopiokone. Nykyaina voimme vain kuvitella millainen työ tarvittavien ohjeiden ja oikeiden versioiden jakelu oli isommassa yrityksessä. 

Asiantuntijapalveluista ohjelmistokehitykseen – 2018 yrityksen nimi muutettiin Arter Oy:ksi

Idean siivet kantoivat. Laadimme määrittelyt, otimme ohjelmoijia töihin ja haimme yrityksiä kehitysvaiheen yhteistyökumppaneiksi. SIG-periaate vaikutti jo taustalla, vaikka ei toimintaperiaatetta sillä nimellä kutsuttu.

Muistan vielä erään lauantain, kun me pohdimme IMS-ohjelmiston käyttöliittymän toiminnallisuuksia. Samalla kertaa syntyi kolmisivutekniikan skitsit. Ensimmäisellä julkaisulla pystyi hallinnoimaan dokumentteja ja piirtämään prosesseja. Molemmat toiminnallisuudet on sen jälkeen useamman kerran uudelleen kirjoitettu. Asiakkaita kuitenkin saatiin ja joukossa oli myös merkittäviä nimiä mukana.

Qualitas Fennica Oy antoi meille lentävän lähdön, kalenterimme täyttyivät ja pystyimme nostamaan palkkaa. IMS Business Solution Oy kohdalla tilanne oli toinen.

Asiakasmäärä ja kassavirta hädin tuskin riittivät työntekijöiden palkkojen maksuun. Tasapainoilimme vaihtoehtojen investoida paljon ja edistyä nopeasti vaiko pienemmät kustannukset ja edistyä hitaammin. Valitsimme jälkimmäisen emmekä maksaneet nopeudesta kovaa korkoa. Tuotekehitys kuitenkin edistyi ja puhelin alkoi soida. Tilannetta auttoi Tekesin rahoitushakemus, jota haimme ja saimme kahdesti.

IMS Business Solutions Oy perustettiin 1.6.2001. Vuonna 2013 yritykset – Qualitas Fennica Oy ja IMS Business Solutions Oy – fuusioitiin. Vuonna 2018 nimi muutettiin Arter Oy:ksi.

Yríttäminen vaatii kestävyyttä

Yrittäminen ei kaduta – vaikka yrittäminen on lohkaissut ison siivun elämästä.

Yrittäminen vaatii kestävyyttä. Yrittäminen on korkeaoktaanista polttoainetta ja kuormittava tapa elää. Siksi yritystoiminta laajemmalla omistuspohjalla on suositeltava vaihtoehto. Jakaminen kasvattaa myös kakkua.

Epämukavuusalueelle on helpompi mennä yhdessä ja jakaa riskiä. Juuri riskin kantamisessa ja mahdollisuuksien tunnistamisessa yrittäjän ja työntekijän roolit poikkeavat. Yrittäjä tunnistaa riskit omakohtaisena, joka voi tehdä varovaiseksi. Mahdollisuus toimii puolestaan adrenaliinipiikkinä.

Yritys ottaa ja antaa. Yrittäjänä ja toimitusjohtajana olen oppinut sen, että kun pidät huolta yrityksestä niin yritys pitää huolta sinusta.

Yrittäminen on yksilölaji kuten urheilussa juoksu ja korkeushyppy. Työsi voi mennä hukkaan tai se palkitsee sinut. Yritys on yrittäjälle tapa toteuttaa itseään. Yrittäjä laittaa yrityksensä kautta työnsä ja menestyksensä näkyviin. Kellokortti tai saldotunnit eivät säätele yrittäjän työaikaa vaan oma palautumisen tarve ja pelko montun pohjalle joutumisesta.

Miten määrittelisimme yrittäjyyden?  Yksi määritelmä on:

Yrittäjyys on mahdollisuuksien metsästämistä ja voimavaroja viisaasti käyttäen. Kun perustimme yritykset, meillä oli kirkas idea QEHS koulutuksesta, konsultoinnista ja arviointipalvelusta sekä niiden verkkosovelluksesta ja jakelusta. Idea on sitten mutatoitunut ja varioitunut vuosien varrella digitaalisiksi alustoiksi, malleiksi ja palveluiksi.

Yrittäjyys toimii, jos työstät sitä ja siedät epävarmuuksia. 

Ideat – käsitteistä konkretiaan

Yrittäjän tulee nähdä mahdollisuuksia, muuttaa ne tilaisuuksiksi ja tuloksiseksi. Parhaiten se onnistuu menemällä asiakkaiden luo kuten metsästäjä menee metsään.

Idea on kuin virus, joka etsii isäntäihmistä tarttuakseen. Mikäli emme saa tartuntaa, yritä toteuttaa tai levittää sitä, idea jatkaa matkaa, joku muu toteuttaa sen tai se kuolee.

Kirjatkaa ideoita siis ylös, ja antakaa niille mahdollisuus tulla todeksi. Kaikkea hyvää ei ole vielä keksitty, siinä on toimitusviive.

Ideoiden kanssa on siirryttävä käsitteistä konkretiaan.

Mikäli osaat kertoa abstraktista ja käsitteellisestä asiasta tavanomaisin sanoin, on osoitus siitä, että olet itse ymmärtänyt asian, ja pystyt sitä myymään. Kaikki, mikä voidaan sanoa ja kirjoittaa, voidaan sanoa tai kirjoittaa selkeästi. Se, mitä sinä olet aloittanut, on siirrettävissä myös muille yrityksessä ja uusille työkavereille. Konkretia toimii kuten hiiva, joka saa taikinan koholle.

Tulokset

Taloudessa Arter on ollut aina vahva. Liikevaihto on kasvanut vuodesta toiseen. Kannattavuus on säilynyt, ja on nyt erinomaisella tasolla. 

Merkittävimmät muutokset ovat tapahtuneet henkilöstömittareissa. Ne ovat nyt hyvällä, ellei erinomaisella tasolla, mutta tilanne ei ole ollut aina näin.

Ennen kuin toiminta saatiin tietylle tasolle, menimme liiketoiminta ja osakeyhtiölain perussääntö ”…osakeyhtiön perussääntö on tuottaa voittoa osakkeenomistajille…” edellä. Henkilöstöasioille oli kyllä prioriteettia, mutta ei resurssia. Henkilöstöasiat hoidettiin ajallaan ja tavallaan. Tilanne alkoi näkyä henkilöstöhyvinvoinnissa ja vaihtuvuudessa. HR-vastaavan palkkaus oli yksi onnistuneimmista rekrytoinneista. Tulokset alkoivat näkymään jo lyhyellä viiveellä.

Vaikka en ole kirjoittanut tätä aikaisemmin niin Arterin tavoite on palvella järjestyksessä:

  1. työntekijöitä,
  2. yhteisöä,
  3. asiakkaita ja
  4. omistajia.

Tässä ei ole mitään nurinkurista, ja se tukee erinomaisesti liiketoiminnan tavoitteiden täyttämistä. Ilman työntekijöitä ei ole yritystä, ilman yhteisöä ei ole liiketoimintaa, eikä ilman asiakkaita ole kassavirtaa. Ehkä juuri tästä syystä Arterin avaintulokset kiinnostavat Arterin henkilöstöä nyt enemmän.

Työmarkkinoilla on tapahtunut muutakin. Ammattitaitoisen ja osaavan henkilöstön saatavuus on vaikeutunut. Rekrytoinneissa työnantajavetoinen prosessi on vaihtunut työntekijävetoiseen malliin, jossa keskiössä on yrityskulttuuri. Työnantajan odotetaan tuovan arvoa työntekijöilleen. Vetovoimatekijöitä palkan ohessa ovat työn joustavuus, merkityksellisyys ja työssä kehittyminen.

Omistajuus – 2019 lähtien Arter on ollut osa Hollantilaista Total Specific Solutions -konsernia

Yrityksen omistajuuden vaihtuminen oli Arterin historiassa merkityksellinen tapahtuma.

Kesäkuusta 2019 alkaen olemme olleet osa Hollantilaista Total Specific Solutionsia, johon kuuluu lähes 85 itsenäisesti johdettua ohjelmistoalan liiketoimintayksikköä Euroopassa.

Omistajuudesta luopuminen oli kiperä paikka myös minulle itselleni. Irti päästämistä auttoi jatko pesti Arterin toimitusjohtajana. Ihmisestä on moneksi, kun antaa itselleen mahdollisuuden.

TSS:n myötä Arterilla on otettu käyttöön hyviä käytäntöjä kuten Bucket-jako, Fix the Core Project, talouden tavoitteet, PPM ja MBR sekä TSS:n tarjoamat koulutukset ja Summit-päivät. Toimintamme taustalla on korkean tason taloushallinnon seuranta ja raportointi.

Pidetään kuitenkin mielessä, ettemme ole enemmän kiinnostuneita itse tavoitteista kuin järkevästä tekemisestä. Ratkaisemme ongelmia edelleen vastaantulojärjestyksessä.

Tavoitteet ja rahojen laskeminen eivät vielä tuota mitään.