Blogi

Jussi Moisio – takana 30 vuotta yhteistä työmatkaa

Tiistaina 31.3.2020 oli sinun viimeinen virallinen työpäiväsi ja siirryt ansaitulle eläkkeelle. Harva saa jäädä eläkkeelle vieläpä omana syntymäpäivänään – se tuplamuistamisen paikka.

Onneksi saamme ainakin syksyn 2020 QF-koulutuksissamme vielä jatkaa tovin yhteistä laatumatkaa, vaikka eläkepäivät ovatkin alkaneet.

30 vuotta yhteistä työmatkaa

Sinulle tulee työelämässä yli 40 vuotta täyteen, ja yhteistä työmatkaa siitä meillä on yli 30 vuotta.

Olemme kokeneet yhdessä 1990-luvun laman, 2008 finanssikriisin, syyskuun 11, markat ja eurot. Hommat ovat vieneet sinua Pallastunturille, Kiinaan, Amerikkaan, Australiaan, Ukrainaan, Espanjaan, Namibiaan, Ranskaan.

Kerrot oman laatupolkunsi alkaneen 1.1.1979 Imatran Voima Oy:ssa polttoaineinsinöörinä, sen jälkeen, kun sait diplomityösi valmiiksi. Tehtäviisi kuului polttoainenippujen rikkova laadunvalvonta, jossa verrattiin toimittajilta saatuja tuloksia omiin mittaustuloksiin. Kerroit Imatran Voima Oy;n olleen erinomainen insinöörikoulu, jossa työtä tehtiin systemaattisesti.

Arterin juuret 1990-luvulla

90-luvulla ISO 9001 -standardi oli juuri julkaistu ja Suomeen vyöryi laadunhallintajärjestelmien sertifiointiaalto. Toimimme Jussin kanssa Suomen Standardisoimisliiton pääarvioijina, jossa aloitimme työt 1991.

Tuolloinen Suomen Standardisoimisliitto SFS ry oli karsimassa toimintaansa aikeenaan myydä sertifiointitoimintansa. Päätimme, että nyt on oikea aika ja aloimme yrittäjiksi ja laadunhallinnan koulutuksia tarjoava yritys perustettiin 1997.

Tarkalleen kaikki alkoi Mustion Linnassa elokuussa 1997. Kouluttajina mukava liikkuva työ sopi nuorille janoisille miehille, solmiot kaulassa ja puku päällä. Sertifiointi oli uusinta uutta ja arvioijia kunnioitettiin suuresti. Koulutusten painopisteet muuttuivat ajan mukaan, mutta pohjimmiltaan toiminnassamme kyse on ollut aina liiketoiminnan kehittämisestä.

Ensimmäiset vuodet konsultoinnin parissa

Ensimmäiset kolme vuotta meni 100 % konsultoinnin parissa. Vuonna 2001 perustimme IMS BS Oy, jonka jälkeen ajastamme 99 % meni konsultoinnissa. IMS-lyhenne tulee integroidun johtamisjärjestelmän englannin kielisistä sanoista Integrated Management System.

IMS-asiakkaiden määrä kasvoi pikkuhiljaa: liikevaihto ja henkilömäärä softassa alkoi kasvaa. Rempseämpi IMS-ohjelmiston kehitys, myynti ja kasvu alkoi kuitenkin vasta 2008. Vuonna 2013 koulutuksiin keskittynyt Qualitas Fennica -yritys ja IMS BS Oy fuusioitiin. Samalla yrityksen nimi päivitettiin Arteriksi ja Jussi jatkoi konsultoinnin parissa.

Näkemys ja vastuunkanto uuden oppimisesta kulkee mukanasi

Työyhteisössä olet kantanut vastuuta koko yhteisön oppimisesta. Olet jakanut aineistoja ja ottanut nuorempia mukaasi oppimaan. Arvostan kovasti kykyäsi nähdä uusia haasteita ja mahdollisuuksia – ajatusmaailmastasi, jokainen arterlainen on pystynyt rikastuttamaan omaa osaamistaan.

Asiantuntijuutesi on laajaa: olet laittanut kymmeniä Arterin koulutuksia käyntiin, luonut lisäarvoa asiakkaillemme ja tunnistanut asiakkaiden tarpeita.

Arterin toimiston kirjahyllyssä on yli tuhat kirjaa osoituksena 2000-luvun raaka-aineista. 2010-luvulla Amazonin vaikutuksen alaisena hyllymetrejä säästyi, onneksi. Jääkööt kirjat osoitukseksi jälkipolville aikaisemmasta sivilisaatiosta.

KISS-periaate – Keep It Short and Simple

Haastattelimme Jussia hänen omaan laatupolkuunsa liittyen muun muassa vuonna 2015. Tuolloin mielessäsi olleet ajatukset ovat edelleen ajankohtaisia, joista me kaikki pystymme ammentamaan näkökulmia omaan toimintaamme:

  • Toimintajärjestelmän rakentaja, muista KISS-periaate: Keep It Short and Simple.
  • Kovien kehittämistekniikoiden rinnalla muista työkulttuuri ja tehtyjen selvitysten tutkiminen, mistä saadut tulokset kertovat.
  • Arjen johtaminen ja esimiesten rooli luottamuksen synnyttämisessa ja kasvattamisessa on edelleen ajankohtaista – miten työyhteisö saadaan sitoutumaan muutoksiin ja aktiiviseen toiminnan kehittämiseen.
  • Johdon ja henkilöstön luontevan vuorovaikutuksen lisäämisellä ja kentän kokemuksien kuuntelemisen kehittämisellä yhteisen kehittämisen henkeä paremmaksi aktiivisemmaksi.
  • Ethän lähde soitellen sotaan. Vaikka takana olisi kaksi tuhatta auditointikoulutusta, kuuntele aina mitä asiakas painottaa ja tarvitsee sillä hetkellä. Ulkopuolinen kouluttaja ja konsultti oppivat erinomaisen paljon kuuntelemalla huolellisesti niin esimiesten kuin työntekijöiden kokemuksia arjesta.
  • Tietotulvan luoma haaste – tiedon ja ihmisten yhdistämisen merkitys on suuri.

Iloisia eläkepäiviä – toimintasi vaikutus säilyy, vaikka virallisesti yhteinen työmatkamme päättyikin

Eläkkeelle jäävät näyttävät joka vuosi nuoremmilta ja nuoremmilta. Jussin tapauksessa hänen virallinen eläkeikänsä olisi ollut vielä aikaisemmin.

Voin sanoa tuntevani miehen ja hänen arvonsa läpikotaisin, työkaverin ja ystävän roolissa. Sen voin sanoa että, jos johonkin voi maailmassa luottaa, niin sinuun: kaikista myllerryksistä olemme selvinneet yhdessä.

Kivaa oli! Ja kivaa on jatkossakin. Eivät nämä mitkään jäähyväiset ole, vaikka eläkkeelle jäätkin. Korona sotki nyt live-juhlat, mutta haluamme nähdä sinua toimistolla myös jatkossa.

Olet tehnyt päivän täyteen. Jätät vahvan jäljen Arterin toimintaan ja sinut sekä maineesi piireissä tunnetaan. Toimintasi vaikutus säilyy ja sinut muistetaan.

 

Toivotamme Jussi sinulle hyviä ja terveitä eläkepäiviä. Nythän se elämä vasta alkaa.

Kiitos Jussi!

 

Lue lisää laadusta ja prosesseista Jussin johdolla:

Kirjoittaja

Ossi vastaa toimitusjohtajana Arterin liiketoiminnasta kokonaisuutena. Ossi on Arter Oy:n perustaja ja toiminut yli 20 vuotta yrittäjänä. Työuransa aikana hän on toiminut myös työpäällikön, konsultin ja pääarvioijan tehtävissä. Tärkeänä hän pitää tulosvetoista kehittämistä, yrityksen kasvua ja toiminnan tehostamista. Vapaa-aika kuluu Ossilla omakotitalon nikkaroinnissa ja perheen kanssa matkustellessa. Mielenkiinnon kohteina hänellä ovat rakentaminen, metsätyöt ja sijoittaminen laatuosakkeisiin.

Liittyvät materiaalit