LEAN - Näillä vinkeillä epäonnistut varmasti

LEAN – näillä vinkeillä epäonnistut varmasti!

Jaa myös muille

Leanissa hyväksyt, ettet voi tietää onnistutko – näillä vinkeillä epäonnistut varmasti!

Et voi etukäteen tietää varmaksi, onnistutko. Kukaan ei voi tietää, toimiiko suunnitelma, ennen kuin sitä on kokeiltu. Epäonnistumista pelätään ja sen takia suunnitteluun suhtaudutaan usein nurinkurisesti. Joko kokeiluja tehdään täysin suunnittelematta, tai viiden vuoden suunnitelma hakataan kiveen ja viedään kynsin hampain tappiin saakka. Tällaista suunnitelmaa ei tule tehdä epäonnistumaan, joten sitä valmisteltaessa hylätään kaikki epävarmat osaset. Samalla toki estetään innovaatiot.

Liian usein hylkäämmekin ehdotuksia vain sen takia, ettemme voi olla varmoja, toimivatko ne. Pysäytämme kehityksen, koska emme voi olla varmoja lopputuloksesta. Arkuutemme toimia ilman varmuutta on mielettömyydessään jopa huvittavaa, sillä eihän kukaan voi tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Tiedettä vai bisnestä?

Suhtaudu liiketoiminnan suunnitteluun kuin tieteen tekemiseen. Muodostat ensin hypoteesin, jonka vahvistat empiirisesti tutkimalla. Hyväksymme mallin tieteessä, mutta miksi meidän on vaikeaa luottaa sen periaatteisiin omassa arjessa?

Suunnitelma on hypoteesi

Kun olet laatinut suunnitelman eli hypoteesin, mieti: miten voisit kokeilla, toimiiko se? Ajattele suunnitelmaa massiivisen lakikirjan sijaan sarjana yksinkertaisia kokeita. Jokaisen kokeen jälkeen arvioit tuloksia ja päätät, kannattaako kyseistä toimintaa jatkaa sellaisenaan, lopettaa vai jatkojalostaa.

Osa hypoteeseistasi osoittautuu vääräksi. Osa suunnitelmistasi siis epäonnistuu. Jos suunnittelet toimintaa kerran vuodessa, voit epäonnistuessa menettää vuoden työpanoksen. Vahinko ei kuitenkaan ole suuri, jos teet kokeiluja ketterästi. Muista, että informaatio, jonka epäonnistumisesta saat, on sen sijaan huomattavan arvokasta.

”Hyväksy epäonnistuminen keinona päästä eteenpäin, uudistua.” – Sari Torkkola

Tärkeintä on oppiminen

Varmista oppiminen ja ota PDSA-kehä toimintasi pohjaksi. PDSA, jota kutsutaan myös Demingin kehäksi, on kokeilujen kehä, jossa luodaan uutta tietoa kokeilun, oppimisen ja toistamisen kautta. Suunnittele siis rohkeasti, kokeile ketterästi, opi ja toista.

Laita PDSA-kehä pyörimään mahdollisimman nopeasti

PSDA

Onnistumista ei voi varmistaa, mutta epäonnistuminen käy kätevästi näiden vinkkien avulla!

Miten epäonnistut varmasti?

1) Mene fiiliksellä äläkä suunnittele.

Johda toimintaa intuitiolla äläkä perustele valintojasi. Varmista, ettei näkemystäsi kyseenalaisteta tai testata. Älä tuhlaa aikaasi lähtötason kartoittamiseen vaikket myöhemmin voikaan verrata saatuja tuloksia ja tehdä perusteltua päätöstä.

2) Tee isosti tai älä tee ollenkaan.

”Joko koko firma nyt lähtee tähän tai sitten ei tehdä ollenkaan” on mottosi. Muista, että parannusten on oltava kalliita, massiivisia ja mahdollisimman hitaita. Pyri korjaamaan ongelmia erityisesti suurilla järjestelmähankinnoilla.

3) Älä katso taakse.

Unohda välittömästi, mitä saatoit kokeilussa oppia. Älä tee jatkotoimenpiteitä tai varmista uuden toimintamallin käyttöönottoa. Äläkä missään nimessä myönnä virheitä, varsinkaan jos toivottuja tuloksia ei tule. Vie ”hyvä” ideasi läpi harmaan kiven väkisin hinnalla millä hyvänsä, vaikka siitä aiheutuisi taloudellisia tappioita.

Lähde: Torkkola, S. 2015. Lean asiantuntijatyön johtamisessa.

Haluatko oppia, miten leanissa sen sijaan kannattaa toimia?

QF-koulutuksista löydät lean-koulutuksia ympäri vuoden!

 

 

Qualitas Fennica Arter
Tagged , .

Greete Kriik on Arterin markkinointi- ja viestintäpäällikkö.