Artikkelit

Tietoarkkitehtuuri – sanaston avulla käsitteet tutuksi

Tietoarkkitehtuuri on kokonaisarkkitehtuurin osa-alue, jolla vastataan organisaation tiedonhallintaa koskeviin kysymyksiin ja kuvataan organisaation tietosisältö. Tietoarkkitehtuuri on siis organisaation tiedon hallitsemista ja näkyväksi tekemistä systemaattisesti. Mallintamalla organisaation keskeisin tieto ja tiedon liikkeet toiminnassa, voidaan saavuttaa selkeä käsitys tietoon liittyvistä tekijöistä. Näitä ymmärtämällä, voidaan tiedolla johtaa myös organisaation toimintaa ja tehdä tiedolla johtamisesta arkipäivää.

Aihe sisältää kuitenkin paljon terminologiaa, jota ilman tietoarkkitehtuurin kuvaamista on hankala tehdä. Yhteinen ymmärrys käsitteistä selkeyttää arkkitehtuutyötä. Siksi olemmekin koonneet tietoarkkitehtuurin käsitteet -sanaston, joka avaa näistä sanoista keskeisimpiä. Sanastosta löydät selkokieliset selityksen sanoille informaatio, integraatio, päätietoryhmä, tiedon rakenne, tietolähde, tietomalli, tietoryhmä, tietotuote ja tietovirta.

Lataa itsellesi tulostettava tietoarkkitehtuurisanasto ja ota keskeiset käsitteet haltuun!

Lomakkeen täyttämällä saat itsellesi Tietoarkkitehtuurisanaston

Kirjoittaja

Kaisa Halsas toimii Qualitas Fennican koulutuspäällikkönä. Hänen vastuulla on QF-koulutusten järjestäminen ja koulutustarjonnan kehittäminen.

Kaisan sydäntä lähellä on elinikäinen oppiminen ja jatkuva kehittyminen. Kaisaan voi olla yhteydessä kaikissa Arterin koulutuksiin liittyvissä asioissa, oli toiveena sitten osallistuminen avoimeen koulutukseen tai räätälöidyn organisaatiokohtaisen koulutuksen järjestäminen.