Podcast
Laatulöpinät Podcast: Prosessitutkimus 2021 – Prosessijohtamisen menetelmät osana menestystä
Prosesseilla ja prosessijohtamisella saattaa nykyään olla hieman vanhahtava maine. Toisaalta itseohjautuvissakin organisaatioissa tarvitaan yhä yhteisiä toimintatapoja, pelisääntöjä ja myös prosesseja, joiden merkitys on varmasti kasvanut vuoden 2020 aikana, kun ihmiset ovat jääneet tekemään etätöitä koteihinsa ilman jatkuvaa kollegoiden läsnäoloa.
Onko prosessijohtaminen kuitenkaan suoraan avain menestykseen? Prosessijohtaminen ei yksinään takaa organisaation menestystä, mutta se voi luoda uskoa omiin kehittämisen menetelmiin, sekä tuoda niihin ja toiminnan mittareihin selkeyttä.
Podcastissa puhumme tällä kertaa Arterin juuri julkaistusta, vuoden 2021 Prosessitutkimuksesta ja sen tuloksista. Tutkimuksessa selvitimme, mitä mieltä suomalaiset organisaatiot yleisesti ovat prosessijohtamisen vaikuttavuudesta. Toteutimme tutkimuksen nyt toista kertaa ja tällä kertaa myös vertailimme tuloksia aiempiin, vuoden 2019 tuloksiin.
>> Lataa Prosessitutkimus 2021 itsellesi täältä.
Podcastimme vierailijoina ovat Prosessitutkimus 2021 toteuttajat, Arterin laadunhallinnan ja toiminnan kehittämisen konsultit Aki Kärnä ja Tomi Saarinen. Aki ja Tomi avaavat tutkimuksen tuloksia tällä kertaa tuttujen väittämien sijaan Markuksen kuuden kysymyksen avulla.
Äänitimme tämän podcast-jakson etänä Covid-19 -pandemiatilanteen johdosta.
Prosessitutkimus-podcastin 6 kysymystä ovat:
- Tutkimuksen vastausten perusteella organisaatiot jaettiin kolmeen luokkaan sen mukaan, miten edistyneitä he ovat prosessijohtamisessa: 31 % vasta-alkajia, 47 % harrastajia ja 22 % edistyneitä. Miten tämä tulos vertautuu omaan kokemukseesi suomalaisista organisaatioista, Aki?
- Kaikkia kolmea edellä mainitua ryhmää (vasta-alkajat, harrastajat, edistyneet) löytyi melko tasaisesti eri kokoisista organisaatioista. Vasta-alkajia ja edistyneitä löytyi siis niin pienistä kuin suurista organisaatioista. Oliko tämä Tomi sinusta odotettu tulos?
- Tuloksia arvioidessa, edistyneet organisaatiot erottuvat muista edukseen erityisesti henkilöstötyytyväisyyden, omistajien tai edunvalvojien tyytyväisyyden sekä sosiaalisen vastuullisuuden osalta. Mistä Aki arvioit tämän johtuvan?
- Edelleen tuloksia arvioidessa, vasta-alkajat arvioivat henkilöstötyytyväisyyden selkeästi harrastajia ja edistyneitä matalammaksi. Mistä Tomi uskot tämän johtuvan?
- Tutkimuksessa todetaan, että organisaatiot, joissa prosessikuvauksia käytetään toiminnan kehittämiseen ja jossa prosesseille on nimetyt omistajat, raportoivat myös parempia tuloksia muihin verrattuna. Aki, mitä johtopäätöksiä tästä voi vetää?
- Toteatte tutkimuksen yhteenvedossa seuraavaa: ”Merkittävä havainto oli kuitenkin se, että organisaatioiden arvioidessa omaa tämänhetkistä suorituskykyään eri osa-alueilla, prosessityössä pidemmälle edenneet organisaatiot erottautuivat selkeästi kaikilla suorituskyvyn osa-alueilla”. Tomi, onko prosessijohtaminen avain menestykseen?
Oivaltavia kuunteluhetkiä Laatulöpinöiden parissa!
Kuuntele podcast:
Podcast-juontajana Laatulöpinöissä toimi Arterin asiantuntijapalveluiden päällikkönä toiminut Markus Meurman. Markuksen mottona on: ”Laatu on hauskaa”, ja laadunhallinta onkin ollut lähellä hänen sydäntään jo heti uran alkuajoista lähtien.
Suosittelemme myös:
- Prosessitutkimus 2021: Prosessijohtamisen nykytila ja vaikuttavuus Suomessa | Tutkimuksen julkaisuwebinaari
- Prosessitutkimus 2019 | Vuonna 2019 tehty tutkimus
- Prosessijohtamisen hyödyt ja vinkit alkuun pääsemiseksi | blogi