Podcast

Laatulöpinät Podcast: Palvelumuotoilu – Helpommin sanottu kuin tehty?

Palvelumuotoilu terminä on herättänyt paljon innostusta, mutta myös inhostusta. Onko palvelumuotoilussa jotain uutta, vai onko se vain vanhoja menetelmiä uudessa paketissa?

Arterin Laatulöpinät Podcast-sarjan neljännessä jaksossa teemana on palvelumuotoilu. Tällä kertaa kuullaan 6 myyttiä liittyen palvelumuotoiluun, sen tarkoitukseen, filosofiaan ja työkaluihin. Markus Meurmanin kanssa tiukkoja palvelumuotoilun väitteitä pohtii Arterin vanhempi konsultti ja palvelumuotoilun palveluomistaja Elina Mäkinen.

Tuttuun tapaan kuullaan kuusi väitettä:

  1. Palvelumuotoilussa ei ole mitään uutta. Asiakaslähtöisyys ja asiakkaan osallistuminen toiminnan kehittämiseen on ollut laatuajattelun ytimessä jo kauan.
  2. Palvelumuotoilulla saadaan aikaan ehkä paremmalta tuoksuva aulatila, mutta jos halutaan oikeasti tehostaa toimintaa, pitää leanata.
  3. Palvelumuotoilu on filosofia ja jopa elämäntapa, joka koostuu useista työkaluista ja syvällisestä palvelutuotannon ymmärryksestä.
  4. Palvelumuotoilu on vain yksi ismi muiden joukossa, joka on suunniteltu konsulttipalvelujen myymiseen.
  5. Muotoiluun voi liittää minkä vaan etuliitteen. Datamuotoilu, ostomuotoilu, lepomuotoilu ja niin edespäin. Palvelumuotoilu on yksi esimerkki tästä.
  6. Palvelumuotoilulla voidaan luoda ylivoimaista kilpailuetua ahtaillakin markkinoilla.

Oivaltavia kuunteluhetkiä Laatulöpinöiden parissa!

Laatulöpinät Podcast on Arterin uusi podcast-sarja, jossa pohditaan yhdessä laatuun ja toiminnan kehittämiseen liittyviä myyttejä, uskomuksia ja vahvassa eläviä käytänteitä.

Podcast-juontajana Laatulöpinöissä toimii asiantuntijapalveluiden päällikkö Markus Meurman. Markuksen mottona on: ”Laatu on hauskaa”, ja laadunhallinta onkin ollut lähellä hänen sydäntään jo heti uran alkuajoista lähtien. Heräsikö aiheesta kysymyksiä tai kommentteja? Voit olla yhteydessä Markukseen lähettämällä sähköpostia markus.meurman@arter.fi.

Suosittelemme tutustumaan myös:

Puhujat

Arterin vanhempi konsultti KM Elina Mäkinen on toiminut liiketoiminnan ja laadun kehittämistehtävissä yli 20 vuotta. Hän on EFQM:n akkreditoima arvioijakouluttaja ja EFQM -pääarvioija, ISO9001 Lead Auditor sekä EFQM Sustainability Assessor.

Elinalla on erittäin laaja tietämys erilaisten prosessi-, laatu-, arviointi-, riskienhallinta- ja innovointityökaluista. Hän omaa vahvaa osaamista myös kokonaisarkkitehtuurissa ja palvelumuotoilussa sekä IMS- ja ARC -ohjelmistojen hyödyntämisessä kehittämisen ja johtamisen välineinä. Käytännön kokemusta kokonaisvaltaiseen toiminnan kehittämiseen on kertynyt yli 200:n asiakasorganisaation kanssa työskentelystä. Ominaista Elinan vetämille työpajoille on se, että niissä ei junnata teorioissa, vaan tehdään yhdessä asioita eteenpäin.

Markus vastaa Arterin asiantuntijapalveluista. Hän on taustaltaan laadunhallinnan ja johtamisjärjestelmien konsultti, jolla on kokemusta myös kansainvälisen innovaatiokilpailun järjestämisestä. Markuksen mielestä laatu on hauskaa ja hän toivoo myös asiakkaiden ajattelevan samoin. Sertifikaattihyllyltä häneltä löytyy niin Lean Six Sigma Green Belt, viiden tähden Excellence Finland -arvioijasertifikaatti kuin EFQM:n akkreditoima arvioijakouluttajapätevyys. Vapaa-ajalla (ja välillä töissäkin) hän harrastaa perheen kanssa lautapelejä, ruoanlaittoa sekä kauhuelokuvia.

Liittyvät materiaalit